Gör om tävlingen efter väderkaoset

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Oväder tvingar årets sista major till en krisåtgärd.

Tävlingen flyttas fram – och kortas till 54 hål.

– Självklart är det inte optimalt, säger Pernilla Lindberg.

1 av 2 | Foto: Göran Söderqvist/Svenska Golfförbundet

Hon och svenska majordebutanten Johanna Gustavsson var ute på banan när signalen kom och de tvingades in i klubbhuset.

– Det blåste verkligen stormvindar och man kunde knappt stå över bollen, berättar Gustavsson.

På grund av väderkaoset har Evian Championship bestämt sig för att nollställa samtliga resultat från torsdagens spel och börja om från noll i morgon, fredag.

”Inget lätt beslut”

Ett drömbesked för sydkoreanska världstrean Sung Hyun Park, som var hela sex slag över par efter fem spelade hål på torsdagen. Men ett mardrömsbesked för amerikanska Jessica Korda, som var i delad ledning.

”Jag är supernöjd med beskedet”, skriver Korda, med ironisk ton, på twitter.

– Det var verkligen inget lätt beslut, men i slutändan känns det mest rättvist. Vissa spelare lär inte gilla beslutet, men det får jag ta på mig i så fall, säger LPGA-chefen Mike Whan.

Foto: Laurent Cipriani / TT / NTB Scanpix

”Inte optimalt”

Dessutom kommer tävlingen – som är damernas femte och sista major för året – att kortas till tre dagar, alltså 54 hål, och avslutas som vanligt på söndag.

Ett kontroversiellt beslut – och ett dråpslag för Evian Championship vars majorstatus har varit ständigt ifrågasatt sedan debuten år 2013.

– Självklart är det inte optimalt, men det är inte första gången det blir så. Och med tanke på hur väderprognosen ser ut hade det varit svårt att få in alla 72 hål, så det känns som ett okej beslut. Man behöver spela bra golf för att vinna en major även fast den spelas över 54 hål, säger Pernilla Lindberg.

Cutten (kvalgränsen) sätts mellan lördagens och söndagens varv.

ARTIKELN HANDLAR OM