Väljarna: Hon skulle göra ett bra jobb

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:

80 procent av de tillfrågade miljöpartiväljarna tror att Alice Bah Kuhnke skulle göra ett bra jobb som språkrör.

Det visar Aftonbladet/Inizios undersökning efter att kulturministern sagt att hon är villig att axla rollen som språkrör i framtiden.

– Det är en överväldigande majoritet som är positiva bland de egna väljarna den dag hon skulle vilja bli språkrör, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Får kulturminister Alice Bah Kuhnke frågan om hon vill bli språkrör så kommer hon att säga ja.

Det avslöjade hon för Aftonbladet i fredags.

– Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret, säger hon.

Båda språkrören har avböjt att kommentera officiellt men på Twitter skriver Isabella Lövin:

– Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, så glad över att ha hennes stöd som språkrör! Hon är också en av många starka företrädare som är beredda att ta ansvar i framtiden, det är bra. Tillsammans laddar vi för den viktigaste valrörelsen hittills!

Nu visar också Aftonbladet/Inizios mätning visar att en stor del av de tillfrågade miljöpartiväljarna tror att Bah Kuhnke skulle klara jobbet galant. 80 procent tror att hon skulle göra ett bra jobb.

Bah Kuhnke den flest känner igen

Bland allmänheten är motsvarande siffra 35 procent medan 34 procent tror att hon skulle göra ett dåligt jobb och 31 procent svarar att de är osäkra.

– Har man mätningen som gjordes om hur svenska folket känner ingen statsråden och vilka betyg de ger dem när man går in i den här mätningen så är Alice Bah Kuhnke det populäraste och mest kända miljöpartistiska statsrådet, säger Karin Nelson, analyschef på Inizio.

De flesta tillfrågade är dock osäkra på om hon skulle göra jobbet bättre än Isabella Lövin, 76 procent av miljöpartisterna och 48 procent av övriga tillfrågade uppger detta.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Alice Bah Kuhnke blev Sveriges kultur- och demokratiminister 2014.

Men 33 procent av allmänheten och 15 procent av de tillfrågade MP-väljarna menar att kulturministern skulle göra ett bättre jobb än Lövin som språkrör. 9 procent av miljöpartisterna och 19 procent av allmänheten svarar att hon skulle göra ett sämre jobb.

Wetterstrand fortfarande populär

Miljöpartisterna har högt fortsatt högt förtroende för Lövin som kvinnligt språkrör, med 41 procent som tycker att hon är bäst lämpad. 25 procent vill ha Bah Kuhnke, 25 procent Wetterstrand och 1 respektive 2 procent för Karolina Skog och Maria Ferm.

– När Miljöpartiet hade sin kris med Åsa Romson så var det många många som tyckte att Maria Wetterstrand skulle göra comeback. I den här snabbmätningen måste man komma ihåg att Alice Bah Kuhnkes besked att hon är beredd att säga ja om hon får frågan är färskt och inget som folk har hunnit tänka igenom riktigt ännu, därför är så många osäkra, säger Karin Nelson.

Liknande trend syns bland vilka allmänheten helst ser som kvinnligt språkrör, där Maria Wetterstrand, som företrädde partiet tillsammans med Peter Eriksson, är den som flest vill se (28 procent). På andra plats kommer Bah Kuhnke (18 procent), tredje Isabella Lövin (9 procent). En procent uppger att de helst vill att Karolina Skog företräder partiet och 2 procent säger Maria Ferm. 37 procent uppger att de är osäkra.

Peter Eriksson hamnar före Gustav Fridolin

Finansmarknadsminister Per Bolund kommenterade i fredags Bah Kuhnkes besked i en skriftlig kommentar:

– Alice Bah Kuhnke kommer säkerligen vara en av kandidaterna till att efterträda Isabella Lövin den dagen det är dags för ett språkrörsbyte. Alice är en stark företrädare för vårt parti och en inspirerande kollega,.

Inizio har också frågat panelen vilka de föredrar som manligt språkrör. Då hamnar Peter Eriksson i topp (20 procent), följd av Fridolin på 13 procent och Per Bolund på 12 procent. 49 procent uppger att de är tveksamma över vem de vill se på posten.

Bland de tillfrågade miljöpartisterna är stödet för Fridolin högre, med 44 procent som föredrar honom, 25 procent som föredrar hans föregångare Peter Eriksson, och 14 procent som vill se finansmarknadsminister Per Bolund som ledare.

LÄS MER: Sverige 2028 – om MP får styra

LÄS MER: Skandalerna som har skakat Miljöpartiet

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE