ÅSIKT

Att kämpa för sitt BB hotar inte demokratin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I snart ett år har BB i Sollefteå varit ockuperat

Att se till att BB i Sollefeå öppnar igen. Det är en av vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekmans punkter för hur vänstern ska ta över i Sverige, nummer fyra av tio på en lista som publiceras i den socialistiska veckotidningen Flamman.

Skändliga hot

Erfarenheten är grekisk. När vänsterkoalitionen Syriza vann det grekiska valet 2015 så gjorde man det med ett löfte att alla de städare som förlorat jobbet under nedskärningsåren skulle återanställas. Och så blev det. Andra löften bröts, men städarna återfick sina arbeten.
Sollefteå BB är för vårt land vad städerskorna var för Grekland”, skriver Ekman.

Många - inte minst till vänster - delar hennes bild av att landets näst minsta BB-avdelning är en helt avgörande symbolfråga.

Det ekonomiska läget i Västernorrland är kanske inte grekiskt, men bra är det inte. Under flera år har landstinget dragits med ett ekonomiskt underskott som bara vuxit och allra värst har det varit för hälso- och sjukvården.

Hösten 2015 lade så ledningen för landstinget ett förslag som innebar kraftiga besparingar, främst på specialistvården och sjukhuset i Sollefteå. Vreden bland medborgarna var stor, demonstrationer ordnades och den ideella föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, SFA, bildades och började gräva i hur besparingsförslagen tagits fram, granskade beräkningarna och gjorde konsekvensbeskrivningar av besluten.

Efter protester lovade politikerna ett omtag. Landstingsdirektören och landstingsstyrelsens ordförande byttes ut, skatten höjdes men i januari 2017 stängdes ändå BB i Sollefteå. Boende i trakten ska nu resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda, och i vissa fall kan gravida tvingas ta sig mer än 20 mil för att komma till en BB-avdelning.

Samtidigt inleddes en ockupation av Sollefteå sjukhus och den har nu pågått i snart ett år. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt och Centerns Annie Lööf har besökt ockupanterna, musiker har skrivit hyllningslåtar åt dem och de har blivit förebilder för andra gräsrotskampanjer.

I kväll tittar ”Uppdrag granskning” närmare på vad som sagts och gjorts i kampen om sjukhuset.

Och det är högt och lågt. Sollefteå kommun har offentligt uttryckt att man vill ha kvar sjukhuset. Deltagarantal på demonstrationer till stöd för BB har blåsts upp, en socialdemokratisk landstingspolitiker har kallats ”vård(s)lös” på en skylt vid infarten till Sollefteå. En tjänsteman som är anställd i Sollefteå kommun har dömts för att ha förtalat en landstingspolitiker och kyrkan har skänkt kollekten till ockupanterna på sjukhuset.

Dessutom har flera politiker hotats och utsatts för fruktansvärda påhopp, i både mejl och på sociala medier.

Det är också politik

Nio landstingspolitiker har hoppat av och ytterligare tre överväger att lämna poltiken efter den infekterade debatten. Det är en illustration av ett polariserat samhällsklimat och ett samtalsklimat som tillåtits spåra ur. Vem kommer vilja vara politiker under sådana förhållanden?

Samtidigt finns det något som skaver i ”Uppdrag gransknings” berättelse. När regionrådet Erik Lövgren nu säger att han inte tänker ställa upp för omval så beskrivs det av reportern Rolf Lunneborg som att han ”inte vill vara en spottkopp för människor som inte vet hur ett demokratiskt system fungerar”.

I en intervju med tidningen Tidningen Ångermanland har Lunneborg beskrivit att programmet han gjort är en reflektion inför valet 2018 kring vad som händer ”när en stark folkrörelse utmanar det politiska systemet”.

Utmanar det politiska systemet? Inte vet hur demokratin fungerar?
Bortom de skändliga hoten mot förtroendevalda så finns det i Sollefteå trots allt människor som organiserat sig för något de tror på: att det är bra om välfärden finns kvar i deras kommun.

Det är faktiskt också demokrati och en del av det politiska systemet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin