USA:s inrikesminister nästa topp som lämnar

Foto: Jeff Roberson/AP/TT
USA:s avgående inrikesminister Ryan Zinke. Arkibvbild.

avTT

NYHETER

USA:s inrikesminister Ryan Zinke lämnar regeringen vid årsskiftet efter två år på posten.

Donald Trump släppte nyheten på Twitter bara en vecka efter att det blev känt att Vita husets stabschef John Kelly ska lämna presidentens innersta krets.

"Ryan har åstadkommit mycket under sin ämbetsperiod och jag vill tacka honom för att han tjänat nationen", skrev Trump och tillade att Zinkes ersättare kommer att presenteras i nästa vecka.

Trump angav ingen orsak till att den före detta officeren i den militära elitstyrkan Navy Seals, som även suttit i representanthuset för Montana, ska sluta. Men Zinke har granskats för flera misstänkta etiska överträdelser, bland annat användning av chartrade flyg och en bostadsaffär, skriver nyhetsbyrån AFP. Den avgående inrikesministern undersöks också för att ha använt sitt kontor för privata intressen.

Drivit Trumps agenda

Samtidigt har han drivit Trumps agenda hårt inom sitt departement bland annat genom att främja olje- och kolutvinning genom att arrendera ut offentlig mark. Han har också luckrat upp skyddet för vissa naturområden, vilket fått miljöorganisationer att reagera, skriver nyhetsbyrån Reuters

På lördagen skrev Zinke i ett uttalande på Twitter att han är stolt över sin tid som inrikesminister och avfärdade samtidigt anklagelserna mot honom som falska. Han angav också anklagelserna mot honom som motivet till att han väljer att avgå.

Flera som har lämnat

Zinke är bara en av en lång rad politiska toppar inom Trumpadministrationen som fått sparken eller avgått sedan presidenten tillträdde. Trump tillkännagav nyligen att hans stabschef John Kelly lämnar sin post vid årsskiftet och ersätts av Vita husets budgetchef Mick Mulvaney. I början av november fick justitieminister Jeff Sessions sparken, och i oktober meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att hon lämnar sin post vid årsskiftet.