Här är Sveriges nya landslag – i FIFA

Första någonsin: ”Många som drömmer om det”

Publicerad:
Uppdaterad:

E-SPORT

Svensk E-sport växer.

Nu bildar Svenska fotbollförbundet sitt första officiella landslag – i FIFA.

– Det här är en fantastisk möjlighet att väva samman den virtuella fotbollen med den fysiska, säger förbundskaptenen och före detta världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje till Sportbladet.

Den 18 juni kliver Sverige in i fotbolls-VM i Ryssland.

Landslaget laddar just nu på hemmaplan där man håller på att finslipa taktiken inför träningsmatcherna mot Danmark och Peru.

Men det händer saker även i den digitala fotbollsvärlden.

På måndagen presenterade Svenska fotbollförbundet sitt första officiella E-sportlandslag – i FIFA.

”Väldigt stor ära”

Sverige har länge haft en rad framstående spelare inom FIFA, där före detta världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje varit den största stjärnan, och han går nu in som spelande förbundskapten.

– Det är en väldigt stor ära. Det här är en fantastisk möjlighet att väva samman den virtuella fotbollen med den fysiska. Det finns väldigt många ungdomar som spelar FIFA som drömmer om att bli FIFA-stjärnor, och för dem finns det nu ett ultimat steg. Från att kanske vara dominant i kompisgänget till att kunna nå landslaget, säger Ivan Lapanje till Sportbladet.

Hans uppgift blir att rekrytera spelare – och försöka hitta guldklimparna som kanske inte slagit igenom internationellt ännu.

Fyra spelare i laget

Tre av fyra spelare är redan tillsatta. Förutom Ivan Lapanje så tar topprankade Simon ”Zimme” Nystedt och Olle ”OlleLito” Arbin plats i laget.

Den fjärde spelaren väntas bli tillsatt under sommaren. Det kommer att ske genom olika uttagningar, troligtvis via Youtube, berättar Ivan Lapanje.

– Jag ska försöka hitta de bästa spelarna. Jag ansvarar för att ta ut truppen och kommer titta på spelare som har presterat bra i tävlingar och som verkar intressanta, säger han.

Så vem som helst kan ta plats, i princip?

– Ja. Vi vill att det här ska bli en drivkraft för alla de hundratusentals ungdomar som spelar FIFA varje dag.

Sverige blir ett av de första fotbollsförbunden i världen att satsa på ett officiellt E-sportlandslag. Länder som Tyskland, Frankrike och Belgien har dragit i gång under våren och projektledaren Mattias Hägglén menar att det var ”perfekt tajming” att hänga på.

”DRIVKRAFT FÖR TUSENTALS UNGDOMAR”. Förre världsmästaren Ivan Lapanje (t.h.) , blir spelande förbundskapten för Sveriges nya landslag i populära tv-spelet FIFA, som fortfarande söker spelare.
Foto: SvFF
”DRIVKRAFT FÖR TUSENTALS UNGDOMAR”. Förre världsmästaren Ivan Lapanje (t.h.) , blir spelande förbundskapten för Sveriges nya landslag i populära tv-spelet FIFA, som fortfarande söker spelare.

Första landskampen i höst

Den första officiella landskampen är tänkt att spelas i höst.

VM i FIFA finns redan, men det är snarare en motsvarighet till klubblags-VM utan officiella landskamper.

Ett första officiellt VM kan göra entré om två år, om Ivan Lapanje och Mattias Hägglén får sia.

– Jag tror att utvecklingen kommer gå snabbt fram, säger Hägglén.

– Vi vill gå i bräschen och locka andra länder. Förhoppningsvis kommer det fyllas på sakta men säkert, säger Lapanje.

Hur blir formatet? Spel fyra mot fyra?

– Det återstår att se. Det finns lite olika format; två mot två, en mot en. Det kan också bli ett Davis Cup-upplägg där man mixar olika matcher, säger Hägglén.

”Ses av 20 000 pers”

Frågan är hur mycket publik det virtuella landslaget kan tänkas locka.

”Väldigt svårt att säga”, menar Ivan Lapanje.

– FIFA är ganska ungt i e-sportsammanhang. Spel som ”CS” och ”League of Legends” kan sälja ut en stadion på 20 000 personer, men där är inte FIFA än. Men i och med att fler landslag satsar och att det växer så finns det goda chanser att nå dit inom ett par år. Det hade varit väldigt kul, säger han.

Foto: SvFF
Håkan Sjöstrand, med landslagskaptenerna Pontus Frostvik (t.v.) och Ivan Lapanje.
Foto: SvFF
Publicerad: