Många döda efter vulkanutbrott i Guatemala

avTT

Lava har strömmat in i bebodda områden efter ett vulkanutbrott i Guatemala.

Minst 25 personer är döda, och många har skadats.

– Vi har skadade, brända och döda människor, säger Sergio Cabañas vid landets katastrofmyndighet, till en lokal radiokanal.

Enligt myndigheten har 25 människor mist livet efter vulkanutbrottet nära Guatemalas huvudstad, skriver Reuters.

AP skriver att fyra personer omkom när ett hus började brinna, och att två barn miste livet när de stod på en bro och tittade på utbrottet.

1 av 5 | Foto: NOE PEREZ / AFP
Poliser bär på en skadad efter vulkanutbrottet i byn El Rodeo.

"Hann inte fly"

Aska från Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", fyra mil sydväst om huvudstaden har spridits till fyra av landets 22 regioner. Vulkanen ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlingar.

Anställda och gäster vid en golfklubb nära Antigua, omkring 100 personer, har evakuerats. En video i sociala medier visar hur ett svart askmoln växer fram bakom anläggningen.

Vulkanen spyr ut svart rök och aska, och en flygplats söder om Guatemala City har fått stänga medan anställda arbetar med att få bort askan,

Tre aktiva

En kvinna med aska över hela kroppen säger till lokala medier att lava strömmade över majsfälten.

– Alla hann inte fly. Jag tror att de begravdes, säger hon i ett videoklipp på Diario de Centro América.

På en annan nyhetssajt syns hur ångande lava flödar längs en gata medan räddningsstyrkor letar efter människor som är kvar i sina bostäder. Bönder från området ses fly täckta av aska. Över 3 000 människor har evakuerats.

Utbrottet är det andra stora från vulkanen i år. "Eldvulkanen", som reser sig 3 763 meter över havet, är en av tre aktiva vulkaner i Guatemala. Landet ligger längs med en kedja av aktiva vulkaner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Guatemala

Vulkaner