Kvinna lurades betala 200 000 för Vogue-kontrakt

Bedragare döms till fängelse och skadestånd

Publicerad:

NYHETER

Kvinnan lovades ett eftertraktat modellkontrakt på Vogue och skulle tjäna stora pengar. Men allting var en bluff och pengarna gick till den 45-årige bedragarens spelskulder.

Bedragaren döms nu till fängelse och skadestånd.

– Han fick mig att känna mig unik, har kvinnan sagt.

Den medelålders kvinnan i en stad i Mellansverige arbetar som hobbymodell runt om i landet. Hon kontaktades av den nu dömde 45-åringen för tre år sedan, han sa sig företräda ”Scandal Beauties”, en sida för lättklädda modeller.

– Han ville att jag skulle skicka några bilder på mig. Han var väldigt trevlig och det lät bra.

Han lovade henne modelljobb på indiska Vogue som letade efter en ny nordisk modell. Då hon ifrågasatte varför just hon skulle få jobbet ska mannen ha sagt: ”Man måste börja någonstans och jobba sig upp, så funkar branschen”.

– Han sa att jag hade jättefina modebilder, att Vogue ville ha ett samarbete med lättklädda bilder och att jag skulle tjäna stora pengar, säkert flera hundra tusen kronor per fotografering.

1 av 2 | Foto: Polisen.

Ombads betala startavgift till agentur

Hon var bara tvungen att betala en startavgift på 5 000 kronor för att gå med i agenturen.

– Det var ett muntligt avtal, när man började få jobben skrev man ett skriftligt avtal. Jag tyckte inte det var konstigt, jag har arbetat med andra fotografer tidigare som gör så. Jag kollade upp fotograferna via internet och det såg okej ut.

Hon kollade även upp Vogue i Indien via nätet och såg att företaget fanns. Men hon fick aldrig några brev eller mejl från Vogue som bekräftade att de ville ha ett samarbete, när det skulle börja och om de var intresserade.

– Mannen sa att det funkar inte så. Jag fick göra jobbet först, fotograferna skulle komma till Sverige då jag hade mitt ordinarie jobb att sköta.

Erbjöds nya modellkontrakt

Men fotograferingen sköts hela tiden upp och mannen fortsatte kräva henne på nya avgifter, bland annat förskott för fotografer, stylister, frisörer, team, event, med mera. Hon öppnade på mannens uppmaningar ett Forex-konto för inbetalningar från Vogue.

Han erbjöd även ett annat bättre modellkontrakt för modefotografering i Sverige på Elite Sweden och skickade uppmuntrande mejl och sms med löften om en framgångsrik modellkarriär.

Kvinnan swishade över pengar då mannen behövde dem snabbt. Då polisen undrar varför hon förde över pengar under så lång tid utan att få något tillbaka svarar hon:

– Jag kände en fruktansvärd press att betala, han sa hela tiden att jag kommer få tillbaka dem, att allting kostar. Han blev sur och arg då jag frågade varför jag skulle skicka dem. Jag borde ha förstått att allt var falskt. Jag tyckte det lät så bra det han sa och jag hade kontrollerat att företagen fanns på internet.

Enligt kvinnan hotade mannen med att stämma henne om hon berättade om modelluppdragen. Han menade att de skulle vara hemliga tills allt var klart.

– Jag kände en psykisk press och hot från honom. Han var väldigt ”på”, manipulativ men också mycket trevlig. Han fick mig att känna mig unik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN