Daniels varning – efter fyndet på badplatsen

Av: Babs Drougge

Publicerad:

NYHETER

Tjock, lång och vässad till ett spjut stack den upp ur vattnet.

Daniel drog upp den farliga pålen ur badvattnet och vill nu varna:

– Se er för innan ni dyker i, annars kan det gå hur som helst, säger Daniel Stockfors, 21.

Daniel och kompisen ville passa på att njuta av den ovanligt tidiga värmen och gav sig ut till en närliggande brygga i Sigtuna utanför Stockholm för att fiska.

En bra stund efter att vännerna anlänt till bryggan, som snart lär krylla av lekande barn och avkopplande vuxna, fick Daniel syn på något i vattnet.

– Efter ett tag så ser vi att det sticker upp någonting ur vattenytanen halvmeter från bryggan. Jag drar upp den och ser att det är en två och en halv meter lång träpåle som är vässad upptill. Nedtill är den lite tjockare men också vässad och den satt stenhårt i botten, säger Daniel Stockfors, 21.

Daniel kunde snabbt konstatera att pålen inte hörde till bryggan eller någon annan anordning som hör till den kommunala badplatsen.

1 av 2 | Foto: Privat
Daniel drog upp den faliga pålen.

Ytterligare farligt föremål

När pålen väl var uppe på land kom nästa obehagliga upptäckt. Ytterligare en bit ut i vattnet satt ett järnrör. Till skillnad från träpålen gick röret inte att nå från bryggan och var betydligt svårare att se.

– Man blir chockad och oroad. Hade det blivit sommarlov och ingen hade upptäckt det där hade de kanske hoppat ner på den när de badar. Det hade ju kunnat sluta hur som helst, säger Daniel Stockfors.

Järnröret var svårt att få upp.
Foto: Privat
Järnröret var svårt att få upp.

Efter en stunds kämpande kunde de två tillsammans avlägsna även järnröret från vattnet.

Daniel är övertygad om att pålen och röret är ditsatta av någon i syfte att skada.

– Det sjuka är att det inte är riktat mot någon, de har ju ingen aning om vem som skadar sig på den där. Det kan ju vara deras mamma och pappa eller systrar. Jag förstår inte om de får någon njutning utav det eller vad grejen är.

Foto: Privat
Daniel Stockfors.

Extra tidigt i år

Sedan Daniel lade ut bilder och berättade om sitt otäcka fynd i sociala medier har många reagerat och förfärats. I och med inläggets spridning har även kommunen fått reda på det inträffade och agerat.

När dykare kallades dit upptäcktes ytterligare en spetsig påle i vattnet.

– De gör tydligen årliga kontroller vid kommunens badplatser, men de skulle börja tidigare nu på grund av det här, säger Daniel.

Även om det första kom ovanligt tidigt i år, kommer liknande larm från platser runt om i landet varje säsong. Som Aftonbladet tidigare berättat kan det finnas naturliga förklaringar till att farliga föremål hittas vid badplatser.

Kommunen har anmält

I det här fallet är kommunen dock övertygad om att pålarna var ditsatta för att skada, och har polisanmält händelsen.

– Vi bestämde det i samråd med dykledaren, eftersom vi båda tror att det här är gjort med avsikt. Någonting man bör tänka på när man ska hoppa eller dyka från en brygga är att iaktta försiktighet, säger Tapani Röyttä, ansvarig för badplatserna i Sigtuna kommun till Expressen.

Även Daniel Stockfors, som hittade den första pålen, vill passa på att varna:

– När ni badar i sommar, så kolla var ni hoppar i. Var lite uppmärksam och spring inte bara ut och dyk, det kan sluta hur som helst.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN