Fridas katt fick avlivas – hade fått tassar och svans stympade

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Frida Breklins katt Saga återfanns efter ett år på vift. Men Saga var inte sig lik, både hennes svans och fyra tassar var stympade. Veterinärerna gissar att en människa orsakat skadorna, skriver Dalarnas Tidningar.

– Det känns vidrigt och totalt främmande i min hjärna, säger Frida Breklin.

Katten Saga fanns i 26-åriga Frida Breklins ägo i 3,5 års tid. Men när hon träffade en kille som hade barn, vilket katten inte var riktigt bekväm med, bestämde hon sig för att en familjevän skulle överta Saga så att hon skulle få ett bra liv utomhus. Saga försvann dock när hon skulle med till familjevännens fritidshus i Furudal i Rättvik.

– Eftersom hon aldrig varit i huset kunde hon inte hitta tillbaka heller, säger Frida.

Detta hände år 2017. Nu, förra tisdagen, fick Frida plötsligt ett samtal från polisen gällande en bortsprungen katt, som visade sig vara Saga – hon var återfunnen, något även DT skrivit om.

– En tjej hade tagit hand om Saga och hade tagit henne till veterinären då hon haltade.

Frida tog kontakt med tjejen och de bestämde att Frida skulle åka och hämta Saga. I fredags var det dags och hon möttes av en väldigt sargad katt. En del av svansen var borta, och svansens skelett stack ut. Även samtliga fyra tassar var stympade, och en del av bakbenet var borta – Saga gick på sina stumpar.

De veterinärer som undersökt Saga har konstaterat att hennes skador förmodligen orsakats av en människa. Det var inga skador ett djur eller olycka hade kunnat åstadkomma.

– Det finns ingen logiskt förklaring till att alla hennes tassar, en del av benet och en del av svansen var borta. Att allt har hänt är ologiskt, hon kan inte ha fastnat med alla tassar och tagit sig loss.

1 av 7 | Foto: Privat
Saga hittades stympad.

”Jag ville kräkas”

Frida fick rådet att avliva henne då skadorna var så pass omfattande och att det skulle innebära ett ovärdigt liv för Saga, om man amputerade alla ben.

På måndagen avlivades Saga hos veterinären hon besökte som liten.

– Jag var jätteledsen när jag fick reda på att hon förlorat alla fyra tassar. Men jag tänkte på en gång att hon måste haft otur, och det hade jag kunnat leva med. Men när jag fick reda på att det antagligen inte var så så mådde så illa att jag ville kräkas av tanken på att någon hållit i henne och torterat henne på det här sättet. Jag åkte hem, jag åkte ju inte till jobbet, det gick inte. Just för att hon har lidit i ett år ute. Hon kunde fått ett bra liv när hon hittade hem till sin familj efter men det är en annan människa som har förstört det för henne. Det känns vidrigt och totalt främmande i min hjärna.

Frida hoppas att folk hör av sig till polisen om de vet något eller har sett något.

– Jag kan inte göra något åt att min katt fått möta det här det men jag hoppas att folk runtomkring är uppmärksamma, de kanske vet något om det här. Man kan faktiskt inte skydda den här människan, den måste få hjälp för det här är inte ett normalt beteende.

Händelsen är polisanmäld och rubricerat som djurplågeri, enligt Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Publicerad: