Publicerad:
Uppdaterad:

10 hemsökta hotell

Av: Pina Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Checka in här – om du törs...

Heeeere’s Johnny! Lugn, det är bara på film. Men du kan faktiskt bo på hotellet som inspirerade Stephen King att skriva skräckklassikern ”The Shining”, som sedan blev film med Jack Nicholson i huvudrollen.
Heeeere’s Johnny! Lugn, det är bara på film. Men du kan faktiskt bo på hotellet som inspirerade Stephen King att skriva skräckklassikern ”The Shining”, som sedan blev film med Jack Nicholson i huvudrollen.

Shhh. Var det inte ... Lady Isabella?

Här är tio hemsökta hotell för dig som tycker om att vakna skräckslagen mitt i natten.

1. Ayala Berganza

Segovia, Spanien

Detta undersköna kastilianska palats från 1400-talet står i stark kontrast till sin tragiska historia. Sedan 1894 är det känt som ”mordhuset”. Tre tjuvar bröt sig in och dödade brutalt ägaren, hans betjänt och katt. Tjuvarna avrättades, men husets mörka saga fortsatte – under en tid bad en skara tandlösa satansdyrkare mörka böner här. Än i dag händer det att hotellgästerna väcks av osaliga andars viskningar, stön och

Pris: Från cirka 900 kr/natt.

www.ayalaberganzahotel.com

2. Queen Mary

Long Beach, USA

En gång världens flottaste atlantkryssare, i dag hotell hemsökt av hundratals passagerare som dött ombord. En kock som jobbade här under andra världskriget lär ha grillats levande i sin egen ugn – av soldater som hatade hans kokkonst! Hans plågade vrål ekar än. Och desperata förlista sjömän hörs bulta på Marys skrov.

Hotellet har spökvisningar, ett paranormalt forskningscenter och varje år ett dödshäftigt party: Queen Mary Halloween Terrorfest.

Pris: Från cirka 2200 kr/natt.

www.queenmary.com

3. Castle Leslie

Glaslough, County Monaghan, Irland

På detta välkända slott utanför Dublin gifte sig Liza Minnelli och David Gest, och det sägs ha varit ett årets läskigaste bröllop. Slottet har tillhört familjen Leslie i över 300 år och det sägs att några av släktens medlemmar aldrig lämnat tomten. Mostrar och farbröder till Leslie har upptäcks och det finns till om med en spökhund som heter Punch.

Pris: Från cirka 2350 kr

www.castleleslie.com

4. Congress Plaza hotel

Chicago, USA

Al Capone – då gäst, nu gast.

Ljudet av fötter i en tom balsal, spöken i korridoren och kanske det mest klassiska poltergeisttecknet av alla: belysning som tänds och hushållsapparater som startar av sig själva. Märkligheterna förklaras ibland med att glödlampans fader, Thomas Edison, hälsar från andra sidan. Edison är inte den ende av hotellets forna gäster vars ande glömt att checka ut. Franklin D Roosevelt irrar runt i kåken och flera gäster har sett gangstern Al Capones spöke, som har dödssvårt att slita sig från sitt gamla högkvarte

Pris: Från 900 kr/natt.

www.congressplazahotel.com

5. Ballygally Castle Hotel

Antrim, Nordirland

Melankoliskt 1600-talsslott med skön utsikt över böljande kullar och mörkt hav. I spökrummet möts du av Lady Isabella Shaws sorgsna porträtt. Isabellas man önskade sig en son. När en dotter föddes blev han galen och fängslade mor och dotter i denna högt belägna borg. Utom sig av sorg hoppade Isabella från fönstret med babyn i famnen. Hennes oroliga själ svävar runt ägorna än och bultar på gästernas dörrar. Ångestfylld babygråt hörs från spökkammaren. Men går du in gapar rummet tomt ...

Pris: Från 860 kr/natt.

www.hastingshotels.com

6. Stanley hotel

Colorado, USA

Törs du övernatta där blodbadet i Stephen Kings thriller ”The Shining” ägde rum? Hotellet har en prisbelönt krog, svindlande vyer över Colorados berg, alla bekvämligheter och en massa gäster från andra sidan döden.

Hotellet som inspirerade till den klassiska filmen från 1980 spelades dock inte in här, utan delvis på Timberline Lodge i Oregon och delvis i studio i England.

Flora Stanley, den första ägarens fru, dog 1939 men sägs fortfarande irra runt i lobbyn och klinka på pianot i musiksalen om natten. På fjärde våningen är det ett förskräckligt liv när mörkret fallit. Utanför rum 418 hörs ofta barn leka, trots att inte en själ syns till. Stephen King själv bodde i rum 217 – kanske läbbigast av alla dem (i alla fall om man ska tro läskigheterna i Kings roman)

Pris: Från 600 kr/natt.

www.stanleyhotel.com

7. The Langham

London, England

Ett av Londons mest hemsökta hotell. Många gäster har sett märkliga varelser, som en viktoriansk läkare som mördade sin fru och tog sitt eget liv. Och en tysk prins som kastade sig ut genom ett fönster. Vissa hävdar även att Napoleon III:s spöke härjar i källaren. Och vilket väsen lever i rum 333? Där väcktes en man av att en självlysande boll antog mänsklig form.

Pris: Från cirka 2400 kr/natt.

london.langhamhotels.co.uk

8. Delta Victoria Ocean Pointe resort & spa

Victoria, Kanada

Hotellet ligger ovanpå en uråldrig begravningsplats, helgad mark för traktens indianstammar. Klart själarna under lobbyn har svårt att vila!

Indiansjälarna är inte våldsamma, bara sorgsna. Hotellets gäster kan känna av deras oro.

Pris: Från cirka 900 kr/natt.

www.deltahotels.com

9. The Feathers hotel

Ludlow, England

Kvinnor, undvik rum 211, eller förbered er på trakasserier! Ett gift par väcktes här av att en svartsjuk kvinnosjäl slet i fruns hår tills hon föll ur sängen. Maken, däremot, fick en mjuk smekning.

Den stora träkåken från 1619 har även andra utomvärldsliga invånare, som en orolig herre som lotsar sin hund mellan rum 232 och 233. Knäppast är det lättklädda tjejspöket som ofta går igenom bilar parkerade vid entrén. Men hon visar sig bara för killar ...

Pris: Från cirka 715 kr/natt.

www.feathersatludlow.co.uk

10. The Galves hotel

Galveston, Texas, USA

Hotellet byggdes efter det att en svår storm drabbat kuststaden Galveston år 1900. Det nu 97-åriga hotellet lär på flera sätt vara hemsökt. Bland de mest kända spökena är den blivande bruden som fortfarande väntar i rum 501 på sin kära.

Pris: Från cirka 2375 kr/natt.

http://www.wyndham.com/hotels/GLSHG/main.wnt

Bo på svenskt spökhotell

Vill du sova med andar här hemma i Sverige? På hotellbokningssajten Informus kan du med en nystartad spöktjänst enkelt boka hemsökta hotell och herrgårdar runt om i Sverige.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN