"En nätpokerskandal"

Publicerad:
Uppdaterad:

Dan Glimnes pokerteori

I oktober förra året skrev jag om nätpokerfusk, efter den då uppdagade skandalen på sajten Absolute Poker. Nu finner jag mig, beklagligtvis nog, föranledd att ta upp ämnet igen.

Det som försigkom på Absolute ­Poker då har nu bevisligen inträffat även på ­Ultimate Bet: några svindlare har via kontakter ”på insidan” haft tillgång till så kallade administratörskonton, vilket gjort att de i realtid kunnat se de övriga spelarnas hålkort vid bordet.

En dödsmaskin

Jag har faktiskt, vid ett tillfälle, själv ­bevittnat hur förödande denna fördel är. Inför den första säsongen av Poker­miljonen, medan teamet justerade hålkameror, ljus och mikrofoner, provspelade några ­personer vid själva bordet för att allt skulle bli realistiskt. Inspelningsledaren ­Isabelle M. koordinerar allt från stol fem, och ute i kontrollrummet kan Joakim Geigert och jag inte låta bli att i hennes hörlurar på skoj viska vad de andras hålkort är. Hon rör inte en min medan hon fortsätter att ge order om inställningar och annat … men under den halvtimmen, tills med­spelarna inser vad som pågår, är hon en oöver­vinnelig dödsmaskin.

På Ultimate Bet har detta fusk visa sig pågå ända sedan 2004, och Kahnawake Gaming Commission som nyligen granskat ärendet – efter att några onlinespelare fattade misstankar och krävde en utredning – gör ett sensationellt utpekande: ledare för fifflarna är ingen mindre än Russ Hamilton, 1994 års världsmästare.

De som råkat ut för fusket på UB uppges ha förlorat motsvarande mellan 35 och 40 miljoner kronor totalt. Sajten håller enligt uppgift på att betala tillbaka till offren, och ska dessutom böta 1,5 miljoner dollar. Därefter väntar en rättegång mot Hamilton och dennes kumpaner.

Tekniska svagheter

En ”riggad” sajt? Nej: en sådan vore ­definitionsmässig t en där mjukvaran medvetet utformats för att gynna en eller flera spelare i vissa situationer. Här och på Absolute Poker har i stället skrupelfria ­individer, precis som inom bankväsendet och kreditkortsbranschen, utnyttjat sig av tekniska svagheter och säkerhetshål.

Det finns bara en sak som biter på en sajt som inte klarar av att hålla efter fusk, och det är att avsluta sitt konto där och överge den. Kunde man dess­utom retroaktivt ta WSOP-armbandet från ­Hamilton, skulle pokervärlden må ­bättre av det.

Dan Glimne

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN