Vindarna gör OS-banan farlig

Svenske stjärnan: ”Vet inte var du har landningen”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Det blåser på OS.

Starka, luriga vindar är en fara för snowboardåkarna i deras hopp.

– Det är absolut en risk. Det kan bli att du inte vet var du har landningen, säger svenskhoppet Niklas Mattsson inför lördagens kval i slopestyle.

Hårda vindar ställer till det i OS-bergen.

Herrarnas störtloppsträning sköts fram på fredagen och enligt prognoserna ska det blåsa ännu mer i helgen. Herrarnas backhoppning i lilla backen på lördagen ska vara i fara.

Vindarna ställer till det också för snowboardåkarna som ska kvala i slopestyle natten mot lördag svensk tid.

Kan tvingas improvisera under åket

Det är förstås i hoppen det är värst.

– Så fort det blir motvind får vi problem. Det var inte mycket motvind alls på träningen men vi såg att alla gick kort i hoppen både i första och sista hoppet. Vi är väldigt känsliga för vind men jag har aldrig varit med om att så lite vind kan sakta in farten så mycket som här, säger rutinerade Niklas Mattsson som går in i sitt andra OS kommande natt..

– Nu har ska det bli mer vind. Man kan bara hoppas att det blir medvind och inte motvind.

Blåsten kan göra att åkarna till och med får ändra taktik mitt i åket och improvisera ett annat typ av hopp än planerat.

– I VM fick jag göra det. Det är jobbigt men det brukar lösa sig till slut.

Kan bli farligt

Vinden innebär också en säkerhetsrisk, inte minst om den kommer lite från sidan.

– Det kan den vara. Det kände jag i dag. Då kom vinden från vänster och var som en knuff i ryggen så att det blev en helt annan rotation än jag hade tänkt. Får du en riktig vind kan det bli att du inte vet var du har landningen. Det är absolut en risk, säger Mattsson.

Hur klarar man av det?

– Man har fått försöka lära sig med åren. Men det är inte alltid man upplevt den känslan heller. Man vet ju aldrig var vinden kommer från. Man får försöka ha ögonen på landningen och lösa situationen, säger Mattsson.

Han och Måns Hedberg tävlar både i slopestyle och big air i OS. Kvalet i slopestyle börjar klockan 02 natten mot lördag.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE / /85527
Publicerad:

LÄS VIDARE