Ohly: Inga planer på att lämna politiken

Av: Ylva Mossing

Publicerad:
Uppdaterad:

Den avgående partiledaren sommartalade i Gnesta

Foto: Scanpix

Lars Ohlys åttonde sommartal i idylliska Gnesta markerar slutet för hans sju år som ledare för Vänsterpartiet.

Men den avgående partiledaren tänker inte släppa taget om politiken så lätt.

– Det kan ju vara så att detta är det sista sommartalet i Gnesta, men jag ska inte lova det, sa han till skratt och applåder.

Det var en märkbart nöjd Lars Ohly som med ett leende på läpparna guppade i takt med punkrytmerna från bandet Baboon show, som värmde upp publiken innan hans sista sommartal som partiledare för Vänsterpartiet. I den något åldrade publiken satt både vänner från Gnesta och partivänner som bussats in från Stockholm. 

Men den som väntat sig en summering av hans år som partiledare eller avslöjanden om partiets framtid lär ha blivit besviken.

Och kandidaterna till partiledarposten lyste med sin frånvaro.

– Det är Lars dag i dag, sa Ohlys pressekreterare Maria Almström.

Lars själv valde att måla med breda penseldrag. Allt från Berlinmurens uppförande till Breivik, den ekonomiska krisen, svälten i Afrika och pensionssystemen hann avhandlas.

"Personfixering"

Men någon indikation om vilken riktning partiet kommer att gå efter hans egen avgång bjöd han inte på. Vem som är hans personliga favorit håller han också i framtiden hemligt – förutom att det ska vara en "övertygad feminist" och en person som förmår samla partiet.

– Jag kan till viss del förstå personfixeringen, eftersom det är den främsta positionen. Men vi som parti måste se lite bredare. Vi är ett lag, sade Ohly till Aftonbladet efter sitt tal.

Varken Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson eller Hans Linde befann sig i Gnesta för att inte stjäla ljuset från dagens huvudperson. Partiets viceordförande Rossana Dinamarca ville inte ge besked om hon ställer upp som kandidat, men var klar när det gällde sina preferenser. 

40 år till

– Det är dags för en kvinna, sa hon.

Fram till valet 2014 sitter Ohly tryggt i Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Efter det är utsikten lite mer oklar. Men att han kommer att fortsätta inom politiken råder det inga tvivel om.

– En av mina mentorer, partiledaren C-H Hermansson, fyller 94 i december. Han avgick för 36 år sedan och han är fortfarande politiskt aktiv. Han tar fortfarande plats. Och ingen tror jag känner att han konkurrerar.

Publicerad: