Ingenting är klart – allt är fortfarande möjligt

Det var nära ögat men premiärminister Theresa May förlängde sitt eget politiska liv.

Nu har hon fortfarande en chans att få igenom sitt avtal.

Men misslyckas hon i början av nästa vecka så är frågan om inte EU kommer att sätta hårt emot hårt.

1 av 4 | Foto: GETTY

Torsdagens omröstning innebär att britterna begär en kortare förlängning av deadline för brexit. 

Det är helt emot mot vad May önskat och sagt under hela processen.

Storbritannien lämnar den 29 mars med eller utan ett avtal, har varit hennes mantra.

Ändå passar den senaste utvecklingen väldigt väl in i hennes taktiska spel att genom att komma så nära stupet som möjligt tvinga hennes egna partikamrater att rösta för hennes skilsmässoavtal även om de inte gillar det. Hotet är att de annars kanske inte får någon brexit alls.

Hoppas få majoritet

Att parlamentet redan två gånger röstat ner hennes avtal med överväldigande majoritet hindrar inte att May tänker lägga fram det en tredje gång och kanske till och med en fjärde.

På tisdag i nästa vecka hoppas hon få en majoritet att säga ja, bara två dagar innan hon reser till Bryssel för EU-toppmöte. 

En nyckelroll i det arbetet har justitiekanslern Geoffrey Cox. Han pressas nu av May att komma med ett juridiskt råd som gör att motståndarna känner sig säkra på att den så kallade nödlösningen för gränsen mellan Irland och Nordirland inte innebär att Storbritannien kan tvingas kvar i en tullunion med EU för obestämd tid. Om Cox säger att britterna själva kan bryta det avtalet när de vill skulle det ge dem som hittills röstat nej en chans att rädda ansiktet och ändra sin röst.

Lyckas May får hon inga problem att få EU-ledarna att gå med på en förlängning till den 30 juni för att alla lagtexter ska hinna skrivas om. 

I ett sånt läge är det klart att Storbritannien lämnar under ordnade former.

Men kan verkligen May lägga fram vad som i praktiken är samma avtal gång på gång?

Svar ja. Så länge inte talmannen förbjuder henne eller parlamentet röstar för att hindra henne. 

Lyckas hon inte få det godkänt inför EU-toppmötet kommer hon förmodligen att pröva en gång till precis innan den ordinarie deadline går ut den 29 mars. Då kommer pressen att vara ännu större på de hårdföra brexitörerna i hennes eget parti. Men hon måste också få med sig minst 25-30 av Labours ledamöter för att lyckas.

Överlevde med en hårsmån

I kväll var det ytterst nära att parlamentet röstade för att ta över hela processen. Förslaget besegrades med bara två röster. 

May överlevde med en hårsmån och räddade en annars katastrofal vecka.

Ändå har hon inte saken i egna händer. Storbritannien ber om ett uppskov men det är EU som bestämmer om de vill ge henne det eller inte. Ett kort förlängning när avtalet redan godkänts är som sagt inga problem. Men om May kommer till Bryssel utan ett godkänt avtal på torsdag i nästa vecka lär EU-ledarna vara betydligt mer hårdflirtade.

De kommer att vilja veta på vilka grunder Storbritannien begär en förlängning. Om det är för att hålla en andra folkomröstning eller ett nyval så säger de förmodligen ja. Men om det bara handlar om att ge britterna mer tid för att käbbla inbördes är det högst tveksamt. I ett sånt läge kommer EU förmodligen att ställa konkreta krav på Storbritannien.

Kom ihåg, samtliga 27 EU-ledare måste vara överens. Det räcker med att en säger nej så blir det ingen förlängning.

Då hamnar Storbritannien i ett ingenmansland där parlamentet beslutat att landet inte får lämna EU utan ett avtal men där det inte längre finns någon tid för att förhandla fram en ny uppgörelse. Även om beslutet inte var juridiskt bindande blir det svårt för May att gå emot det.

Då är en av få utvägar för britterna att dra tillbaka paragraf 50 som utlöste hela utträdesförfarandet och tillsvidare stanna kvar i EU. För att i ett senare skede kunna komma tillbaka och börja om hela processen från början.

Låter det förvirrande och krångligt? Det är ingenting emot vad det är. Eller som en brittisk journalist sa i går.

– Den som inte är förvirrad nu har inte begripit någonting.

I klartext: Ingenting är klart. Allt är fortfarande möjligt.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit

EU