Prostatamedicin kan ge prostatacancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Cancer

Nya rön från svensk forskargrupp

En ny svensk rapport varnar för att en medicin mot godartad prostataförstoring kan orsaka cancer, skriver Svenska Dagbladet.

Medicinen Proscar, som är en av de vanligaste preparaten mot godartad prostataförstoring, motverkar det manliga könshormonet testosteron i prostata. Nu har en forskargrupp vid forskningsparken Novum i Huddinge kommit fram till att medicinen också påverkar den så kallade beta-receptorn, som kontrollerar tillväxten i prostata. Medicinen kan alltså öka risken för okontrollerad tillväxt av celler i prostata.

- Därmed ökar också risken för cancer, som ju är en okontrollerad tillväxt av celler, säger professor Jan-Åke Gustavsson, ledaren för forskargruppen, till Svenska Dagbladet.

Forskargruppen har kommit fram till sina resultat med hjälp av försök på genförändrade möss. Läkemedelsföretaget Merck Sharp & Dohme, som tillverkar och säljer Proscar, vill inte gå med på att medicinen kan orsaka cancer. De menar att resultat på genförändrade möss inte kan appliceras på människor.

Fakta: Prostatacancer

Maria Wångersjö

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN