Villas succé kan dra publik till bandy-VM

Av: TT

Publicerad:
Spelarna firar Sveriges senaste VM-guld vid finalen mot Ryssland i Sandviken för två år sedan. Då blev VM en sportslig framgång för hemmanationen, men höga biljettpriser dämpade publikintresset. Nu tas nya tag, med Vänersborg som huvudort.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Spelarna firar Sveriges senaste VM-guld vid finalen mot Ryssland i Sandviken för två år sedan. Då blev VM en sportslig framgång för hemmanationen, men höga biljettpriser dämpade publikintresset. Nu tas nya tag, med Vänersborg som huvudort.

SPORTBLADET

Villa Lidköpings goda form ger hopp om ett roligt bandy-VM – inte minst hos rivalen IFK Vänersborg, som arrangerar mästerskapet.

– Att det är många Villa-spelare i landslaget lockar nog extra publik, hoppas VM-basen Ulf Adolfson.

Under elitseriens uppehåll för VM tronar Villa Lidköping på första plats med god marginal. Skaraborgarna har också fem spelare i det svenska VM-laget – fler än någon annan klubb. Att Villa även har en stor hemmapublik glädjer i detta sammanhang grannklubben Vänersborg, sex mil västerut.

Bandyns senaste herr-VM i Sverige, för två år sedan, blev ingen publiksuccé. Alla matcher i A-gruppen spelades i Sandviken, och biljetterna var i dyraste laget.

– Vi har tagit hänsyn till kritiken om höga biljettpriser i Sandviken och lagt oss betydligt lägre. För 200 spänn kan du få se en riktigt bra bandymatch, och det kan vara ännu billigare i vissa fall, säger Ulf Adolfson, projektledare för VM.

Ny bana i Borås

Dessutom läggs enstaka matcher ut till andra orter, precis som man gjort vid tidigare VM i Västsverige.

– Det finns ett önskemål från Svenska bandyförbundet om att sprida bandyn, påpekar Ulf Adolfson.

Lördagens match mellan Finland och Kazakstan spelas på en ny utomhusbana i Borås.

Sveriges möte med Finland på måndag spelas i Ale arena, bandyklubben Surtes hemmahall i Bohus, norr om Göteborg. Det är en av Sveriges äldsta bandyhallar.

– De tar in 1 700 åskådare. Jag tror att det blir utsålt, säger Ulf Adolfson.

Köper vid dörren

Att hemmanationen drar publik är nyckeln till ett lyckat VM, ekonomiskt sett.

– Vår ekonomi bygger på att vi säljer många biljetter till Sveriges matcher, säger VM-basen.

Förhoppningen är att arrangörsklubben ska göra en liten vinst, precis som när Vänersborg var VM-värd 2013. En rusning efter förköpsbiljetter har dock inte förväntats.

– Bandypublik är konservativ och köper sällan biljetter i förväg. Man köper vid dörren, säger Ulf Adolfson.

– Vi har tagit hänsyn till kritiken om höga biljettpriser.

VM-basen Ulf Adolfson om lärdomar från Sandviken 2017.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN