Skandaltränarens dom kan hävas – vill köra i Sverige

TRAV365 AVSLÖJAR: Avstängd på livstid – nu är Atle Hamre nära få tillbaka sin licens: ”Det första lopp jag kommer köra är på Solvalla”

1 av 4 | Foto: KANAL75

Norske skandaltränaren Atle Hamre, 54, är avstängd på livstid och får inte vistas på en travbana.

Nu kan Trav365 avslöja att han är nära att få tillbaka sin licens – och satsar på att dra igång en rörelse i Sverige.

– Det första lopp jag kommer köra är på Solvalla, säger han till Trav365.

En av Norges bäste travtränare, Atle Hamre, har varit i blåsväder under i stort sett hela 2000-talet. Allt började när han åkte dit för utpressning av en skeppsredare 2002. Domen blev hård, fem års fängelse.

Den norske stjärntränaren kom dock tillbaka 2006, gjorde det bra och många trodde att han var på väg mot toppen igen.

2008 kom nästa bakslag, Hamre blev än en gång inblandad i en utpressningshistoria med ett fyra år långt fängelsestraff som följd. Det var inte nog med det, Det Norske Travselskapet (DNT) ansåg 2009 att Atle Hamre skadat travsportens anseende och drog in hans licens på livstid, vilket betydde att han aldrig fick vistas på en travbana längre.

”Det ska vara stoj kring en profil”

Sedan dess har norrmannen gått en kamp mot DNT för att få igenom en ändring i domen.

Nu kan Trav365 avslöja att Atle Hamre är nära att få tillbaka sin licens. Måndag, tisdag och onsdag den här veckan har det varit rättsförhandlingar i en civil domstol i Norge mellan Atle Hamre och Det Norske Travselskapet, något som DNT bekräftar.

Enligt källor till Trav365 ser det mycket ljust ut för Atle.

– Rättegången blev klar i onsdags och jag har en väldigt god känsla. På en skala 1 till 10 är min känsla en 10:a, säger Atle Hamre till Trav365.

Han fortsätter berätta om hur han ser på domen att han aldrig mer ska få vistas på en travbana:

– Jag har inte kört ett travlopp på åtta år, och det här fallet är unikt. Det ska vara lite stoj och tryck kring en profil, så länge man inte gör något på en travbana. Det jag har gjort, har ingenting med travet att göra. En fotbollspelare som går på byn, slåss och tar lite kokain, kan få böter från sin klubb eller att hans klubb säger upp honom, men han får fortfarande spela fotboll i ett annat land och klubb, de kapar inte av hans ben…

Startar rörelse i Sverige

Domen kommer om cirka 14 dagar och får Atle Hamre tillbaka sin licens, som mycket tyder på, kommer han till Sverige för att starta en rörelse här.

– Om jag får tillbaka min licens är min tid i Norge över, jag har inget att bidra med i Norge och då åker jag till Sverige direkt, klargör han och fortsätter:

– Det första lopp jag kommer att köra är på Solvalla. Det enorma stöd jag fått från de svenska tränarna, det är knappt så man tror det är sant och jag börjar nästan gråta när jag tänker på det. Det svenska folket har varit fantastiska mot mig. Utan den svenska draghjälpen hade jag inte orkat kämpa som jag gör. Det är ett helt otroligt stöd jag fått, inte minst från mina ex-kollegor och det är unika människor.

”Jag är inte så dum...”

Enligt Atle är han inte välkommen i norsk travsport på grund av sin bakgrund som ”bråkstake” och känner att han blir bättre behandlad i Sverige.

– Det är en helt annan förståelse i Sverige. Det har varit så mycket stoj kring mig här hemma i Norge, att jag är så galen, varje gång jag är i stan så slåss jag, jag är kriminell och så vidare. Det har gått åtta år sedan den utpressningen, och jag har inte ens fått en parkeringsbot. Jag är gift och har barnbarn, jag är inte så dum...

Atle Hamre körde sitt senaste lopp 28 mars 2007, sedan dess har han varit ifrån travsporten, men i bakgrunden hjälpt sin framgångsrika bror Frode Hamre, som de tre senaste åren kört in över sju miljoner kronor per år.

Erik Pettersson, Christoffer Wickman, Minimedia