Så drabbas du av Simone – i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tågen, vägarna och flygen - då rullar trafiken igen

Förstörda hus, totalstopp i tågtrafiken och strömavbrott.

På måndagseftermiddagen slog stormen Simone till mot Sverige med full kraft.

När stormen nu drar vidare är fortfarande över 70 000 svenskar strömlösa – och det kan dröja innan elen är tillbaka.

I spåren av Simone kan det vara svårt att ta sig fram i trafiken i södra Sverige i dag.

– Det är flera hundra träd över vägarna. Man röjer i prioritetsordning, sa Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket, sent i natt.

Hela natten har träd röjts från vägarna i södra Sverige. De största vägarna har prioriterats och de kommer sannolikt att vara fria från träd under morgonen.

– Men det är rätt många av de mindre vägarna som det kommer att ta tid att röja upp. Jag har svårt att säga nu hur det kommer att se ut i morgon bitti, sa Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket, vid midnatt.

Viss tågtrafik stilla under morgonen

Stora delar av tågtrafiken tros vara i gång från klockan sex på morgonen. Enligt Trafikverket kommer däremot enskilda sträckor att komma i gång först vid lunchtid i dag. Tågtrafiken till Danmark kom i gång vid tvåtiden i natt. Samtidigt öppnade Ölandsbron för trafik igen.

En uppdaterad lista om tågtrafiken finns på Trafikverkets webbsida.

Flygen kommer till största delen att gå som planerat. Sent i natt meddelade Swedavia att bara ett flyg kommer att vara inställt i dag på morgonen, från Landvetter till Arlanda. Alla andra flygplan tros gå som vanligt.

Sent i natt saknade fler än 70 000 svenska hushåll el efter stormen. Och det kan dröja innan elen är tillbaka.

Eon, det elbolag som står för nästan alla elavbrott, började arbeta med problemen först klockan 5 på morgonen.

– I det här inledande skedet så handlar det mycket om att skaffa sig en bild av hur det ser ut för den överskådliga och då är det nästan en förutsättning att man har hjälp av dagsljus, säger Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon.

Han kunde i natt inte ge några besked om när len kunde vara tillbaka.

Stormen så illa som befarat

Medan lugnet före stormen ännu rådde hade det pratats och spekulerats i flera dagar – och när Simone till slut drog in över Skandinavien sent på måndagseftermiddagen blev det precis lika illa som meteorologerna befarat.

Redan i Danmark rapporterades om de högsta vindhastigheterna någonsin i landet. På halvön Kegnaes uppmättes stormbyar på hela 54 meter i sekunden. I Gilleleje på norra Själland dog en 21-årig man som var ute och tog bilder efter att en husgavel kollapsat och rasat över honom, skriver Ekstrabladet. Till följd av de kraftiga vindarna fick all trafik till och från Köpenhamns flygplats Kastrup ställas in.

Orkanstyrkor

Sedan drog Simone vidare till Sverige.

Det gjorde dock ingen annan. All trafik på Öresundsbron stängdes av i flera timmar.

På skånska Hallands Väderö uppmättes vindhastigheter på 42 meter i sekunden i byvinden, vilket klassas som orkan.

Trots att elbolagen kallat in extrapersonal dröjde det inte länge förrän de första rapporterna om strömlösa kunder kom in. Vid 21.15 var drygt 84 000 av Eons kunder i södra Sverige utan el. Merparten av dem bor i Skåne.

På sin väg fram över de skånska slätterna svepte stormen med sig träd, elledningar – och hustak.

När Mattias Asp, 29, från Helsingborg kom hem till sin lägenhet i stadsdelen Dalhem vid halv fem-tiden hade Simone redan varit där.

– Då såg jag att en stor bit av ett tak, 25-30 meter, hade blåst av ett hus och lagt sig på ett annat. Det flyger runt saker hela tiden, säger han.

Färjor slet sig

I Trelleborgs hamn slet sig TT-Lines fartyg Peter Pan och i Blekinge drev Stena Lines Stena Allegra upp på ett grund när ett ankare släppte. Inga passagerare fanns ombord på någon av färjorna.

– Förtöjningarna har släppt. Just nu väntar man på bogserbåt som är på väg, sa Katrin Ludvigsson, presskontakt på TT-Line.

Även i Halland orsakar stormen stora problem.

Klockan 19.23 blåste det full orkan i Halmstad med ökande byvindar på 41,4 meter per sekund och en medelvind på 31,7 meter per sekund, enligt Sjöfartsverket.

Knappt 20 minuter senare rapporterade Sveriges Radio att taket på en radhuslänga på Fartygsvägen i Halmstad blåst av. Enligt uppgifter från SOS Alarm ska det vara helt öppet in till bostäderna.

Tågtrafiken helt inställd

Längre österut stängdes biltrafiken på Ölandsbron av strax före klockan 20 på grund av stormen.

Längs vägarna inåt landet försvårades biltrafiken när oräkneliga träd välte över vägbanorna.

– Det är nedblåsta träd och föremål som flyger iväg från byggnader. Man bör inte ge sig ut i trafiken om man inte absolut måste, säger Lennart Helsing, informatör på Trafikverket.

Värst drabbad var dock persontågtrafiken.

Klockan 16 ställdes alla tåg i de södra och västra delarna av landet in. Trafiken beräknas vara avstängd fram till lunchtid på tisdagen. Listan över de påverkade tågen finns på Trafikverkets hemsida.

Runt om i norra Europa dog minst tio människor när Simone drog fram, men i Sverige hade sent på måndagskvällen inga dödsfall eller allvarliga personskador rapporterats.

Publicerad: