Skavlan svarar på kritiken efter Özz-kapningen

avErik Melin

1 av 2

Efter kritiken mot NRK och programmet Skavlan kommenterar nu Fredrik Skavlan själv beslutet att klippa bort Özz Nûjens Norge-kritik.

Skavlan menar att NRK har det fulla ansvaret.

– NRK ville redigera slutresultatet ytterligare, skriver han i ett uttalande.

Foto: Özz Nûjen.

NRK klippte bort delar av när komikerna Özz Nûjen kritiserade de norska partierna Höyres och Fremskrittspartiets för vad han menar är rasism.

– Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism? säger komikern i programmet.

På NRK menade man att klippet gjordes bland annat på grund av att de som kritiserade inte fick möjlighet att svara på vad Nûjen sa.

”Özz inget undantag”

Nu kommenterar Fredrik Skavlan för första gången själv den uppmärksammade klipp-historien.

I ett skriftligt uttalande påpekar han att ”Skavlan” är ett förinspelat program, gjort av bolaget Monkberry, för SVT och NRK.

– Samtliga intervjuer klipps ned beroende på hur mycket vi går över tiden och utifrån vad vi på redaktionen tycker är optimalt. Özz Nûjen var inte ett undantag, säger Fredrik Skavlan i uttalandet.

”Naturligt med skillnader”

SVT valde att sända den version som produktionsbolaget levererade, medan NRK valde att klippa i programmet ytterligare.

– Det är ett val NRK och SVT tar oavhängigt av varandra varje vecka, eftersom det är kanalerna som bär redaktöransvaret för vad de sänder ut.

Fredrik Skavlan skriver också att det är naturligt att kanalerna kan göra olika bedömningar.

– En norsk gäst kan till exempel "förtjäna" mer tid för norska tittare, eller så kan det vara olika juridisk och pressetisk praxis som gör att kanalerna ibland gör sin egen redigering innan de sänder ut vårt material.

Detta visade inte NRK

Utdraget från SVT:s version av gårdagens Skavlan”:

Özz Nûjen:

- Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?

Jens Stoltenberg:

- Jag menar att rasism är när du diskriminerar människor på grund av ras eller hudfärg. Det är förbjudet i Sverige och det är förbjudet i Norge. Det är jag emot, säger han i programmet.

Han fortsätter:

- Men jag menar att det är desto viktigare att vara tydlig i förhållande till hur vi använder ord och uttryck som skapar fördomar som bygger upp avstånd mellan människor. Där har vi som politiska ledare ett ansvar, och där har jag varit kritisk till mycket av det Fremskrittspartiet har stått för och gjort, men jag tänker likväl att det är en skarp skillnad mellan det och rasism, säger han i programmet.

Skavlan påpekar att Fremskrittspartiet inte är på plats för att försvara sig.

Özz Nûjen:

- Ja, det vet jag men det är också många som jag som inte heller är där och kan försvara sig när Fremskritts­partiet pratar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skavlan

Rasism