Ska bygga världens största fotbollsarena

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Vad kan man göra för att förbättra relationen mellan två fiender?

Saudiarabiens kung Salman har lovat Irak en ny fotbollsarena.

Med sina 135 000 platser blir bygget i så fall det största i världen.

Saudiarabiens kung Salman har lovat Irak en ny fotbollsarena i huvudstaden Bagdad.

Monarken håller inte igen – arenan planeras ha plats för 135 000 åskådare vilket skulle göra den störst i världen. Löftet kom i samband med att nationerna möttes i en vänskapsmatch förra veckan.

– Jag har mottagit ett samtal från Suadiarabiens kung Salman, bekräftar Iraks premiärminister Haider Al-Abadi enligt Arabnews.com.

Irak och Saudiarabien var tidigare fiender sedan den förstnämnda nationen invaderat Kuwait 1990. Mötet länderna emellan, som slutade med en 4–1-vinst för Irak, var det första på nära fyra årtionden.

1 av 4

”Vill förstärka relationen”

Syftet med den nya vänskapen är dels att Saudiarabien vill minska Irans inflytande samt att Bagdad drar ekonomisk nytta av närmare band med Riyadh.

– Kung Salman hyllade Iraks vinst och uttryckte sin hängivenhet inför att förstärka relationen mellan Irak och Saudi på olika sätt, ekonomiskt, kommersiellt, kommunalt och kulturellt, säger Al-Abadi.

– Han erbjöd även Saudis hjälp för att bygga en huvudarena i Irak som med en kapacitet på 100 000. Vi har välkomnat det förslaget.

Enligt Daily Mail har nu kung Salman ändrat siffran till 135 000. Nu gäller det först och främst att hitta en bra plats för den gigantiska arenan och sedermera se till bygget går som det ska.

Irak har inte anordnat en tävlingsmatch på nära 30 år på grund av ett förbud som utfärdades av Fifa i samband med invasionen i Kuwait. 2012 lyftes den tillfälligt till ett möte med Jordanien men på grund av ett strömavbrott återinfördes förbudet igen.

Två allsvenska spelare respresenterar det irakiska landslaget, Ahmed Yasin, AIK, samt Brwa Nouri, Östersund.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.