Johanna Larsson vann kamp i värmen

Svenskans motståndare i Australian Open gav upp

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Johanna Larsson. Arkivbild,
Foto: Kevin Hagen/AP/TT
Johanna Larsson. Arkivbild,

SPORTBLADET

Johanna Larsson besegrade Vera Lapko under Australian Opens första dag. Vitryskan tvingades bryta i andra set, efter att Johanna Larsson vänt ett underläge på två game.

– Jag stressade inte upp mig som man annars kan göra, säger Larsson.

I nästa match kan hon få möta fjolårsvinnaren Caroline Wozniacki.

Första setet blev en utdragen historia, där det krävdes tiebreak för att Larsson till slut skulle ta hem det.

– Jag visste att den här matchen skulle bli tuff. Jag tänkte att hon kommer att styra och ställa där bak och hon slår ganska mycket raka slag framför allt. Och det tyckte jag att hon gjorde, säger Johanna Larsson till TT efter matchen.

Det var första gången de två möttes, och det var första gången som Lapko deltog i Australian Open.

"Absoluta favorittävling"

30-åriga Larsson är däremot något av en veteran i Melbourne Park, och tog sig vidare till andra omgången även 2015 och 2016.

– Det här är min absoluta favorittävling, även om resultaten inte alltid varit så bra. Jag älskar Melbourne, säger hon till TT efter matchen.

Det enda hon inte gillar är banorna.

– De är för snabba. Jag hade önskat att de var långsammare och att bollen studsade upp lite mer. Det är också kanske därför mina bästa resultat inte kommit här.

Larsson inledde matchen trevande, och vitryskan lyckades få grepp om matchen efter att ha vunnit två raka game och gått upp i en 5–3-ledning. Men Larsson kom tillbaka och kvitterade till 5–5, och därefter gick setet vidare till tiebreak, som även det blev utdraget och till slut slutade 7–5 till förmån för Larsson.

– Jag tycker att hon blev lite passiv när hon breakade till 5–3. Hon började missade lite onödigt och blev kanske lite tajt. Och då kunde jag helt plötsligt komma in i matchen igen och vara den som styrde. Och det är gärna en position man vill ha.

Spelar ganska rakt

Taktiken inför matchen var att försöka att slå djupa returer på vitryskans servar, och inte låta henne ta kommandot.

– I min serve var det att hålla uppe procenten men försöka att gå på så mycket som möjligt för att vara lite i förarsätet. Och vara med på att hon spelar ganska rakt, säger Larsson.

Det var mer än 30 grader varmt i Melbourne Park där eftermiddagssolen lyste från en klarblå himmel.

– Temperaturen var perfekt. Jag tycker om att spela när det är varmt, så jag var inte så orolig för det, säger hon och konstaterar att det inte var den extrema Melbournehettan det kan vara.

I början av andra set, efter att Larsson tagit det första gamet, fick Lapko problem och tillkallade medicinsk personal.

Efter några minuters paus kunde matchen återupptas, och Larsson tog även det andra och tredje gamet.

Därefter bröt vitryskan matchen.

– Det är lite olyckligt att hon inte mår bra. Men det var inget jag märkte i början av matchen. Jag tror att hade hon vunnit första set hade det kanske blivit en annan utgång på matchen. Då hade hon nog försökt lite till. Nu kanske hon kände att det går emot mig, man får rätt negativa tankar om man förlorat ett set och kanske inte mår så bra.

Segern innebär att Johanna Larsson går upp mot antingen regerande mästarinnan, danskan Caroline Wozniacki, eller belgiskan Alison van Uytvanok, som möts nu.

– Det kommer att bli tufft oavsett vem det blir. "Ali" känner jag väldigt bra. Hon har ju haft lite problem med en fot de senaste två veckorna och inte fått så många matcher inför som hon kanske hade önskat. Caroline behöver inte närmare presentation. Jag skulle kanske gissa att det blir hon, men skrällar har ju hänt förr.

TT: Hoppas du på någon?

– Jag gör faktiskt inte det. Det är klart att blir det Caroline så blir det mest troligt på en större bana. Och det är det alltid roligt att spela på.

Även Rebecca Peterson gick vidare från första omgången tidigare under natten.

Foto: Eurosport
Publicerad:

LÄS VIDARE