Donald Trump snor Jan Björklunds skola

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jan Björklund ett föredöme för - Donald Trump.

När Donald Trump vill ha mer konkurrens i skolan - då lånar han Jan Björklunds modell. Inget annat land har en så hårt marknadsdriven skola som Sverige.

Donald Trump vill att skolorna i USA ska konkurrera som i Sverige. På sin hemsida beskriver han sin enkla skolfilosofi:

"Jag garanterar att om du tvingar skolorna att bli bättre eller lägga ner för att föräldrarna inte vill ha sina barn där, då kommer skolorna att bli bättre. De skolor som inte är tillräckligt bra på att attrahera elever kommer att stänga och det är en bra sak."'

Skolpeng

Han vill ha en skolpeng som följer varje elev och att skolorna sedan ska tävla om att locka till sig barnen.

När Donald Trump nu vill marknadsanpassa de amerikanska skolorna ligger det svenska systemet nära till hands. Det är möjligt att han också hämtat inspiration från Göran Perssons tid som skolminister. Donald Trump vill nämligen också lägga ner utbildningsdepartementet och flytta över skolpolitiken till delstater och städer. I sanning en riktig kommunalisering, han vill skicka i väg ansvaret och sedan får skolorna klara sig bäst de kan.

Pisaresultaten

Någon borde i stället skicka över de svenska Pisaresultaten till den blivande presidenten. Sedan Sverige införde fria skolval för snart 25 år sedan har elevernas skolresultat ständigt sjunkit. Duktiga elever söker sig till samma skolor medan andra skolor dräneras på bra elever och resultatet blir fler problemskolor. Men inte ens de högpresterande eleverna har klarat omställningen särskilt bra.

I december kommer nästa Pisamätning. Vi kan förvänta oss fortsatta kunskapsfall.

Konkurs

Donald Trump tycker att det är bra om de dåliga skolorna försvinner. Här i Sverige har vi sett hur eleverna på John Bauer i ett slag förlorade sin skola. Den gick i konkurs, eleverna valde fel, men det fria skolvalet var aldrig till för dem.

Det fria skolvalet är till för skolbolagen som fritt kan välja om de vill starta skolor eller lägga ner dem. Men det passar säkert bra i det samhälle Donald Trump verkar vilja forma.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM