Maffialedare gripen efter 20 år på flykt: ”Viva l'Italia”

avNiklas Eriksson

1 av 3 | Foto: CARABINIERI
Ernesto Fazzalari när han grips av polisen.

Maffiabossen Ernesto Fazzalari, 46, har jagats av italiensk polis i 20 år.

Men i söndags blev 'Ndranghetaledaren tagen på sängen – bokstavligt talat.

– Ernesto Fazzalari sov och vaknade i polisens bojor, säger överste Lorenzo Falferi.

Sedan 1996 har Ernesto Fazzalari hållit sig gömd undan den italienska rättvisan. Han har under 20 år varit en av Italiens mest eftersökta och farligaste brottslingar och jagats för sin del i blodigt maffiakrig i slutet av 1980- och början av 1990-talet, skriver AP.

Under kriget dödades 32 människor i 46-årige Fazzalaris hemstad Taurianova.

Jakten på 'Ndranghetaledaren tog slut i helgen när den italienska polisen stormade in i i hans lägenhet i en avlägsen del i Calabrien i södra Italien.

Sov med laddad pistol

46-åringen sov bredvid sin 41-åriga partner och en laddad pistol. Men vapnet hann han inte använda när han överrumplades i sängen. Polisöversten Lorenzo Falferi beskrev det under söndagen som att maffiabossen vaknade i polisens bojor, enligt CBS News.

Premiärminister Matteo Renzi hyllar på sociala medier polisens arbete som ledde till att den 20-åriga flykten från rättvisan nådde sin ände.

”Tack domare och rättvisans krafter. Viva l'Italia” twittrar han skriver AFP.

”Ingen kan fly undan rättvisan”

Även inrikesminister Angelino Alfano öste beröm över polisen och kallar det en stor seger för myndigheterna i kampen mot brottssyndikaten.

– Fazzalari är en av de viktigaste som vi jagat och en ledande person i den undre världen, säger han enligt AFP:

– Det här visar att ingen kan fly undan rättvisan.

CBS News uppger 46-åringens liv på flykt inte inneburit att han inte varit verksam i maffians verksamhet utan att han kunnat arbeta vidare medan han gömt sig i områden som 'Ndangheta kontrollerat. Åklagare Cafiero De Raho beskriver det som att maffiaorganisationen haft minsta ”korn av smuts” i deras kontroll.

– Han kände sig skyddade i sitt område, av sitt folk, säger åklagaren enligt AP.

Ernesto Fazzalari dömdes 1999 i sin frånvaro för bland annat koppling till maffian, människorov, vapenbrott och två mord till livstidsfängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien