VM-brons till Sverige efter fiaskot

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Någon typ av heder måste vi kämpa för”

ULJANOVSK. Sverige gjorde sin plikt och besegrade Kazakstan med 4–0 i bronsmatchen i bandy-VM.

Men de riktiga glädjescenerna uteblev.

Semifinalförlusten mot Finland har satt djupa spår.

– Men vi spelar i landslaget och kan inte förlora en sådan här match. Någon typ av heder måste vi kämpa för, säger målvakten Andreas Bergwall.

Medlemmarna i det svenska bandylandslaget åkte till Uljanovsk för att utmana Ryssland om VM-titeln, men verkligheten blev en annan.

Finland krossade gulddrömmarna genom att vinna semifinalen med 3–2.

– När jag vaknade i dag hoppades jag att det var en mardröm, men sådan här är idrotten ibland. Efter matchen stängde jag in mig på hotellrummet och funderade på vad som hände. Jag funderade mest på mig själv, inte så mycket på laget, säger Andreas Bergwall.

Vad hittade du för svar?

– Man vill bidra med allt som finns, men som målvakt är det inte helt lätt alla gånger. Det finns många delar att prata om, som vi inte gör okej. Vi kommer inte ut med nog energi och sådant, och då blir matchen väldigt svår.

Enda målet i första

Sverige tvingades avsluta turneringen med en bronsmatch mot Kazakstan och som väntat blev det varken en mål- eller publikfest.

Runt 2 000 åskådare kantade isrektangeln på Trud-stadion och fick se Erik Pettersson, på hörna, dundra in det enda målet i första halvlek. Då spelade Sverige i kraftig motvind.

– Det kanske inte såg så bra ut, men med tanke på förutsättningarna var vi nöjda med 1–0, säger Andreas Bergwall.

Sverige, utan avstängde Christoffer Edlund och skadade Adam Gilljam, ökade takten efter pausvilan och vann till slut med 4–0. Erik Pettersson, framspelad av Hans Andersson, gjorde 2–0 och Simon Jansson drygade ut ledningen efter förarbete av Joakim Andersson. Daniel Mossberg fastställde slutresultatet efter en soloprestation.

– Vi syr ihop det okej. Det var svårt att hitta energi, men vi bidrar med tillräckligt mycket för att vinna matchen, säger Andreas Bergwall.

”Helt okej”

Svenskarna fick ta emot sina bronsmedaljer direkt efter matchen. Sedan lämnade Bergwall och de andra spelarna isen med tunga skär.

De vet att det kommer att bli en helt annan stämning när Ryssland och Finland gör upp om VM-guldet på samma arena.

– Det var vemodigt att åka av när man vet att det snart fyller på med folk, säger 41-årige Andreas Bergwall.

Var drömmen att avsluta landslagskarriären med ett VM-guld i Ryssland?

– Det hade varit helt okej. Jag vill inte avsluta på det här sättet, men det var min sista VM-match i Ryssland. Det vet jag till 100 procent.

Stannar du kvar för att se finalen?

– Jag vet inte hur de andra tänker, men det känns inte bra. Jag åker hellre till hotellet och tar det lugnt. Det blir så mycket känslor. Ja, man vill ju spela, säger Andreas Bergwall.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN