Klart: Norling tar över AIK

Av: Martin Tolén, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Efterträder Andreas Alm: ”Är fantastiskt”

1 av 4

Rikard Norling, 44, tar över AIK.

Detta efter ett kaotiskt AIK-dygn där Andreas Alm fick sparken.

– Jag har en stark passion för den här klubben, säger Norling.

Andreas Alm fick under fredagen sparken som tränare i AIK. Efter en minst sagt kaotisk torsdag kom bekräftelsen från AIK under fredagsmorgonen och klockan 11:00 kallade klubben till presskonferens.

”Ruskigt högt betyg”

– I december 2008 så anställde jag den före detta framstående AIK-spelaren Andreas Alm som assisterande tränare i AIK Fotboll. När jag i dag summerar hans tid och gärning är det en person som checkar ut med ruskigt högt betyg, säger sportchef Björn Wesström och fortsätter:

– Det finns inte ett specifikt skäl till att Andreas får lämna sin roll. Det är en samlad bedömning av resultat, spel, spelarutveckling, ledarskap, personligheter, relationer... Listan kan göras lång. Men det är delar av helheten. Börjar man nagga i kanten på några av delarna förändras bedömningen av helheten. Det ligger till grund för beslutet.

Har stark passion för AIK

Nu har AIK utsett Alms efterträdare.

– Sveriges bäst bevarade hemlighet. Rikard Norling ny chefstränare för AIK Fotboll, sa Björn Wesström skämtsamt och fortsatte:

– Min bedömning är att Rikard har vad som krävs för att bygga vidare det AIK Fotboll har i dag.

Det blir alltså publikfavoriten Rikard Norling som återvänder till klubben han tränade mellan 2005 och 2008. Under sin första säsong tog Norling upp AIK till allsvenskan igen från superettan och året därefter blev AIK tvåa i allsvenskan.

– Jag har en stark passion för den här klubben. Att få stå igen som ansvarig tränare med betydligt mycket mer erfarenhet och kunskap än jag hade när jag var här sist gör att helhetskänslan är fantastisk, säger Norling.

Rikard Norling blir tränare, under sportchefen Björn Wesström, och får inte en managerroll som det spekulerats i.

Tränarcirkus i AIK - här är alla turerna:

BAKGRUND

AIK:s styrelse och Andreas Alm hamnade i konflikt redan innan säsongen när ledningen, enligt tränaren, ställde "extrema" krav.

– Styrelsen förväntar sig att jag leder AIK till SM-guld 2016. Punkt. Det är extremt. Det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig, sa Alm.

AIK inleder allsvenskan med tolv poäng på åtta matcher och ligger nia i tabellen, med sex poäng upp till förstaplatsen.

DYGNET

Under onsdagsnatten publicerar Fotbolldirekt uppgifter om att Andreas Alm, 43, inom kort sparkas från AIK. Enligt sajten skulle nygamle Rikard Norling, 44, ersätta som tränare.

Sportbladet söker företrädare för AIK hela natten och får, klockan 07.00 på torsdagsmorgonen, kontakt med Alm.

– Jag har inte hört någonting om det här, ingenting alls, sa Alm och fortsatte:

– Att få sparken. Det är ett väldigt svårt begrepp. Avskedad, alltså. Då måste man ju ha gjort något riktig galet.

Runt 09.00 börjar spelarna dyka upp på träningsanläggningen Karlberg. Samtliga är helt tagna på sängen av rapporteringen, och flera är kritiska till att ledningen väntas sparka Alm.

– Det är en dålig tajmning inför ett derby på måndag. Det är ändå fotboll vi håller på med, säger Per Karlsson.

Klockan 11.00 leder Alm AIK:s träning, inför ett massivt medieuppbåd, på Karlbergs IP. Tränaren är aktiv, högljudd och precis som vanligt under passet.

– Det är riktigt konstigt. Vi ska ha en träning med en kille som – enligt ryktena – ska få sparken. Antingen får man sparken, eller så får man det inte, säger målvakten Kenny Stamatopoulos innan träningen.

Efter träningen svarar Alm artigt på alla frågorna från medierna på plats. Då dementerar också tränaren att han ska få sparken från AIK, säger sig ha goda relationer med styrelse, sportchef och vd – och slår fast att han jobbar på som vanligt.

– Jag leder laget mot Djurgården på måndag, sa Alm.

AIK:s ordförande Mattias Grundström säger att Alm inte är på väg att få sparken, till DN.

– Det är inget som jag känner till att det skulle vara aktuellt, säger Grundström.

Vid 15.30-tiden återvänder Andreas Alm plötsligt till Karlberg igen och går in i ett möte med sportchefen Björn Wesström. Även vd:n Mikael Ahlerup dyker upp till mötet.

– Av respekt för våra anställda kommunicerar vi med våra medarbetare internt innan vi kommunicerar det externt, säger Ahlerup och fortsätter med ett "inga kommentarer".

Vid 16.30-tiden kommer Andreas Alm ut från mötet och lämnar Karlberg i sin bil utan att vilja lämna några kommentarer till de få journalister som är kvar. Timmen senare kommer även Wesström och Ahlerup ut. Locket är fortfarande på. "Eftersom vi inte har något att kommunicera kommer vi inte göra det heller", säger Wesström.

Det är första gången under dagen som Wesström och Ahlerup uttalar sig för några medier.

Senare under kvällen, vid 19.40, släpper AIK en kommuniké på sin hemsida där de meddelar att det inte finns något att kommunicera och att föreningen inte vill delta i "spekulationer".

AIK beslutar också för att skjuta på fredagens träning. Från 11.00 till 14.00.

På fredagsmorgonen meddelar AIK att Andreas Alm lämnar klubben, och flera medier rapporterar att det blir Rikard Norling som tar över.

AIK kallar till presskonferens klockan 11:00 på fredagen och bekräftar där att Rikard Norling tar över tränarposten.

– Jag har en stark passion för den här klubben. Att få stå igen som ansvarig tränare med betydligt mycket mer erfarenhet och kunskap än jag hade när jag var här sist gör att helhetskänslan är fantastisk, säger Norling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.