Damerna får en promille av herrarnas Uefa-pengar

Publicerad:

FOTBOLL

MFF kammar hem miljoner – Rosengård jämnt upp

Tusen gånger mer, det är vad Malmö FF tjänar på sitt Europa-spel jämfört med Rosengård.
Foto: Bildbyrån
Tusen gånger mer, det är vad Malmö FF tjänar på sitt Europa-spel jämfört med Rosengård.

I dag går FC Rosengård in i Champions League. Malmö FF är redan där.

Två lag från samma stad – i olika Uefa-världar.

FC Rosengård får ungefär en promille av den summa pengar som MFF får av Uefa – som förhoppningsvis räcker för att gå plus minus noll.

– Alltså hallå? En promille – menar ni allvar?, säger FC Rosengårds vd Klas Tjebbes.

Foto: Bildbyrån
Klas Tjebbes.

FC Rosengård går direkt in i sextondelsfinalen i Champions League där de ställs mot finska PK-35 Vantaa på bortaplan. För att vara bland de 32 bästa får klubben 186 000 kronor plus ett resebidrag, baserat på flygtid, på omkring 30 000 kronor.

– Om man bara tittar på utlägg för bussar, flyg, hotell och mat så räcker det. Men pengarna ska också räcka till att arrangera en hemmamatch med bussar, personal, dopningsrum, brandmän och allt möjligt annat, säger FC Rosengårds vd Klas Tjebbes.

Han utvecklar:

– En normal omgång går det plus minus noll i början, har man otur så går man back när man åker långt. Men jag tycker att det är konstigt om tjejerna ska vara glada bara om vi går plus minus noll.

"Med tio procent av herrarnas hade vi varit rika"

Det är natt och dag mot herrarnas Champions League.

I fjol fick Malmö FF ungefär 170 miljoner för sitt äventyr som tog slut i gruppspelet. I år är man hittills garanterad 134 miljoner och till det tillkommer pengar från marknadspotten som förra året gav 60 miljoner – men i år kan ge ännu mer. Förutom de fasta summorna kan även laget inkassera miljoner på att skrapa ihop poäng i gruppspelet.

Barcelona, som vann hela turneringen, fick ungefär en halv miljard – att jämföra med damernas vinnare som får tre miljoner.

– Det handlar inte bara om huruvida vi går bankrutt eller plus minus noll, Malmö FF får nästan 200 miljoner för att vara bland de 32 bästa lagen. Vi får 200 000 om man avrundar lite. Det är ju en promille av pengarna, alltså hallå? En promille – menar ni allvar?

– Hade det varit en procent hade vi kunnat bygga en klubb på att vara framgångsrika i Champions League. Med tio procent, vilket vore rimligt, hade vi varit rika. Som MFF. Och då har ändå killarna kvar 90 procent av pengarna, säger Tjebbes.

Ökat potten på herrsidan

Inför årets turnering har pengarna på herrsidan ökats. På damsidan är ersättningarna desamma – med en liten ökning på resebidraget.

Att Rosengård överlever som proffsklubb beror på sponsorer som överinvesterar i klubben. Och de senaste två åren har Malmö stad gått in och stöttat på grund av kommunens jämställdhetspolicy. Men drömmen är att lyckas skapa en fungerande ekonomi, där publiken är den stora utmaningen, där man inte är beroende av enskilda sponsorer.

Klas Tjebbes förstår att herrfotbollen är större på alla sätt. Men anser också att Uefa har ett ansvar.

– Jag tror att det bara är okunnighet och okunskap. Uefa har inte förstått att deras uppgift är att långsiktigt utveckla fotbollen, inte att utveckla herrfotbollen. De har ännu inte förstått att det är världens businessmöjlighet att utveckla damfotbollen eftersom det är billigt att investera där och den är underutvecklad. De ska inte bara tänka kommersiellt marknadsmässigt, och då måste man kunna investera utan att få tillbaka pengarna direkt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.