Uppgifter: Putin godkände mordet på Litvinenko

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryska ex-spionen drack te spetsat med dödlig dos polonium på en hotellbar

1 av 3

Han gavs en kopp te spetsat med en dödlig dos av det radioaktiva ämnet polonium på en hotellbar i London.

Regimkritikern och ex-spionen Aleksandr Litvinenko dog – och mordet godkändes troligen av Vladimir Putin.

Det visar en brittisk utredning som presenterades på onsdagen.

Den ryske regimkritikern Aleksandr Litvinenko, 43, mördades 2006. Tio år efter mordet på ex-agenten i London publiceras nu den första officiella utredningen om fallet, med tidigare hemligstämplade uppgifter från brittisk och amerikansk underrättelsetjänst, enligt brittiska medier.

Förgiftades av agenter

Brittiska åklagare har tidigare sagt att två ryska agenter av allt att döma förgiftade 43-åringen. Aleksandr Litvinenko fick en kopp te som han drack på en hotellbar i London. Teet var förgiftat med det radioaktiva ämnet polonium och den tidigare spionen dog. Ryssland har vägrat att lämna ut männen, som nekar till brottet.

Domare Robert Owen säger, enligt AP, att mordet "troligen godkändes" av Vladimir Putin och att det finns "stor sannolikhet" att FSB, den ryska säkerhetstjänsten, utförde det.

”Putin godkände mordet”

– Med hänsyn till alla tillgängliga bevis och analyser tycker jag att FSB:s operation för att döda Litvinenko troligen godkänts av Mr Patrushev och även av president Putin, sa domaren Robert Owen enligt BBC.

Andrei Lugovoi är en av männen som misstänkts för mordet. Han har reagerat på de nya uppgifterna och kallar anklagelsen för "absurd", uppger BBC.

– Det fanns inga överraskningar. Resultatet bekräftar återigen Londons anti-ryska ståndpunkt, deras inskränkthet och ovilja att fastställa den riktiga orsaken till Litvinenkos död, säger Lugovoi.

– Anklagelserna mot mig är nonsens.

Änkan: ”Mycket glad”

Aleksandr Litvinenkos änka, Marina, gläds däremot av beskedet.

– Jag är mycket glad över att orden min man sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol, säger hon.

I ett uttalande från den ryska regeringen, som meddelats via rysk statlig tv, sägs att fallet är "politiserat", skriver BBC. De säger också att utredningen varit partisk och icke-transparent, och att de inte kommer att utlämna de misstänkta mördarna Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun.

Storpolitiskt sprängstoff

Förgiftningen av Litvinenko är inte bara ett av de mer spektakulära lönnmorden i historien, utan också storpolitiskt sprängstoff, skriver TT.
Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, med anklagelser om att presidenten iscensatte terrordåd mot sin egen befolkning och på 1990-talet jobbade ihop med den ryska maffian.

Under sin tre veckor långa dödskamp hävdade trebarnspappan för polis att "enbart en person" kan beordra rysk säkerhetstjänst att ta livet av en utländsk medborgare utomlands – presidenten själv.

Publicerad:

LÄS VIDARE