Så ställer kändisarna om för klimatet

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Sångerskan Linda "Miss Li" Carlsson.

PARIS. Svenska folket kan tänka sig att äta mindre kött och dra ned på sina flygresor – för klimatets skull.

Men också kändisarna har klimatångest och försöker minska sina klimatavtryck, visar Aftonbladets enkät.

– Jag har helt slutat att äta kött, har inte längre nån bil, tar tåget istället för flyget så ofta jag kan och köper oftare second hand än nytt, säger sångerskan Linda "Miss Li" Carlsson.

Under klimattoppmötet har amerikanska kändisar som Microsoftgrundaren Bill Gates, ibland kallad världens rikaste man, och skådespelaren Leonardo DiCaprio kampanjat för miljön.

Gates lanserade världens största fond för förnybara källor tillsammans med andra penningstarka finansiärer som Mark Zuckerberg, Facebook, Richard Branson, Virgin, och Jeff Bezos, Amazon. Medan DiCaprio, som tidigare skänkt omkring 125 miljoner kronor till miljöprojekt, höll ett passionerat tal om vikten av ett klimatavtal på plats i Paris.

– Vi har ont om tid, vår framtid kommer ha bättre välstånd och rättvisa när vi är fria från greppet av fossila bränslen, sa han bland annat.

Satsar mångmiljonbelopp

Sedan tidigare står det klart att svenska folket är beredda på uppoffringar för klimatets skull. Många kan tänka sig att avstå biffen och minska på julresandet. Men också svenska kändisar tar frågan på största allvar, visar en enkät som Aftonbladet har genomfört.

H&M:s vd Karl-Johan Persson är en av dem som ställt om för klimatets skull. Ägarfamiljen har satsat 900 miljoner kronor i H&M:s egna stiftelse för omställning till ett mode där jordens resurser inte påfrestas.

– Privat i min vardag gör jag exempelvis medvetna val när jag handlar, jag sopsorterar och kör eldriven bil, säger han i enkäten.

Både artisten Linda Carlsson, mer känd som Miss Li, och modeskaparen Camilla Thulin försöker leva så klimatsmart som möjligt.

– Har ingen bil, återanvänder plastpåsar, kastar ingen mat och köper begagnat, säger Thulin.

Malmsten: ”Panikslagen”

Författarinnan Bodil Malmsten gör allt hon kan för att tänka på miljön i den egna vardagen och är mycket oroad över klimatfrågan.

– Oroad, panikslagen, ångest dygnet runt, polerna, pingvinerna, korallerna, årstiderna; allt har jag tagit för givet och nu smälter det, säger hon.

Klimattoppmötet i Paris ska enligt den ursprungliga planen avslutas i morgon, fredag. De flesta tror dock att världens politiker kommer att behöva mer tid för att enas om ett avtal och därför väntas även helgen tas i anspråk.

Publicerad:

LÄS VIDARE