Nu har influensan nått toppen

avKarin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter flera veckor med ständigt ökande fall av influensa kommer rapporten vi alla väntat på.
Antalet fall av influensa B minskar.
– Vi har flera indikationer på att det äntligen har börjat vända neråt nu har vi mest troligen nått toppen, säger AnnaSara Carnhan epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vecka efter vecka har vi kunnat följa influensans framfart genom Sverige. Vecka sju nådde den för första gången en mycket hög nivå med 2109 registrerade fall. I dag, dagen efter vi lämnar vabruari bakom oss kom rapporten som visar att toppen mest troligen är nådd. Antalet laboratorieverifierade fall av influensa var 1821 under vecka 8.
– Det innebär att vi nu inte längre är på en mycket hög nivå utan sjunkit tillbaka till en hög nivå, säger AnnaSara Carnhan epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Influensa B dominerar

Precis som tidigare veckor är det influensa B som dominerar. Av de 1821 fallen under vecka 8 var 1367 fall av influensa B och 454 influensa A.

– Influensa A har legat på en oförändrad nivå i tre veckor. Den är dock på en låg nivå som vi får hålla tummarna för att den blir kvar på den nivån, säger AnnaSara Carnhan.

Kan fortfarande bli sjuk

Även om influensan nu verkar släppa sitt grepp om Sverige så ska man inte ropa hej riktigt än.

Hur snabbt antalet fall kommer att minska är svårt att säga, enligt AnnaSara Carnhan, men en förhoppning är att sportloven kommer bidra till att smittspridningen minskar.

– Förhoppningsvis gör det att spridningen inte blir lika snabb men vi får räkna med att folk kommer att insjukna i influensa under hela mars, säger AnnaSara Carnhan.

Om du börjar känna av symtomen av influensan så ska du, enligt AnnaSara Carnahan, vända dig till 1177 i första hand.

Många vårdas fortfarande på sjukhus

Totalt sett under säsongen har 245 personer intensivvårdats för influensa. Drygt hälften är 65 år eller äldre. Många av dem vårdas fortfarande.

Symtom på influensa

Du känner dig mycket sjuk eller matt

Du har ont i musklerna

Du har hög feber och huvudvärk

Du känner dig trött och frusen

Du har halsont och torrhosta

Du är snuvig

Du har röda ömmande ögon

Du har ont bakom bröstbenet.

Källa: 1177.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM