Socker – som kokain för din hjärna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förändrar dopaminnivåerna

En ny studie visar att socker har samma effekt på hjärnan som kokain, rapporterar VA.

”När man tittar på djurstudier som jämför socker med kokain ser man att även om råttorna är beroende av kokain så kommer nästan alla, när man sen introducerar socker, byta till sockret”, skriver James DiNicolantonio, forskare på St. Luke’s Mid-America Heart Institute.

Det är allmänt känt att ett högt sockerintag är direkt skadligt för din kropp. Förutom att leda till åkommor så som övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes visar en ny studie att socker har samma effekt på hjärnan som kokain.

”Överkonsumtion av socker har visat sig direkt bidra till viktökning. Det har också, upprepade gånger, visat sig höja dopaminnivåer som styr hjärnans belönings- och nöjescentra på ett sätt som liknar många droger av missbruk, inklusive tobak, kokain och morfin” säger Serena Bartlett, neurolog från Institute of Health and Biomedical Innovation.

Påverkar aptit och motorik

Studien, som gjorts av forskare vid Queensland University of Technology visar att socker ökar dopaminnivåerna med samma mängd som bland annat kokain. Dopaminet påverkar vårt centrala nervsystem som reglerar vår aptit, motorik samt vårt humör. Långvarig konsumtion av socker kommer att minska kroppens dopaminnivåer vilket leder till att man kommer att behöva öka sockerintaget allt eftersom för att kunna uppnå samma dopaminnivåer. Uppnås inte samma nivåer risker man att drabbas av lättare depressioner.

Råttor byter kokain mot socker

Bartlett säger att forskning indikerat att samma medicin som används vid nikotinavvänjning även skulle kunna användas för att bli av med sockerberoende. Forskningen emotsäger tidigare forskning från 2014 där det konstaterades att sockerberoende inte är biokemiskt utan psykologiskt. Då kunde man inte finna några bevis för att människor kan bli beroende av substanser i mat.

I sin publikation om farorna med socker skriver han att socker lockar råttor mer än kokain.

”När man tittar på djurstudier som jämför socker med kokain ser man att även om råttorna är beroende av kokain så kommer nästan alla, när man sen introducerar socker, byta till sockret.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN