Publicerad:
Uppdaterad:

Flyktingar kliver inte av – snart suttit ett dygn

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett 20-tal asylsökande vägrar att kliva av en buss vid asylboendet i Lima.

Nu har de snart suttit ett dygn på bussen.

– De kände att det var avlägset och de vill bo mer centralt, säger Matilda Niang på Migrationsverket.

Det var i går kväll vid 19-tiden som två bussar med flyktingar anlände till ett asylboende i Lima, utanför Malung.

Men ett 20-tal flyktingar har vägrat att kliva av och sitter fortfarande kvar på bussarna i protest. Nu har de suttit på bussarna utanför boendet i snart ett dygn.

– De tycker att de var mitt ute i skogen och att det är lite obehagligt med så mycket skog, säger Matilda Niang på Migrationsverkets pressjour.

På en av bussarna fanns asylsökande som fram till nu bott, och enligt Matilda Niang trivts, centralt i Orsa men som av oklar anledning har har flyttats till boendet i Lima. Den andra bussen kom från Stockholm.

Försökt förhandla

Migrationsverket kom till platsen vid 20-tiden i går kväll.

– Då förklarade vi att det är det här boendet vi har att erbjuda, att vi inte har så många boenden och att det finns varm mat, sängar och stugor till alla här.

Men trots det valde de flesta att sitta kvar.

Personal från Migrationsverket har även försökt prata med de asylsökande under dagen, men det har inte lett till att fler än några enstaka har valt att kliva av.

– Som läget ser ut finns det ingen möjlighet att välja och vraka, utan vi erbjuder det vi har, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Vägrar att kliva av

Migrationsverkets personal försöker upplysa flyktingarna om att de inte behöver flytta in i boendet som erbjuds om de inte vill, utan att det finns möjlighet att fixa sitt eget boende. Ger de inte upp protesten och kliver av bussarna senare under kvällen kan bussbolaget be om avhysning. Bussarna skulle nämligen ha åkt vidare redan i morse.

– Det är inte så mycket vi kan göra i nuläget. Förhoppningen är att de flyttar in, säger hon.

Polisen hade kontakt med Migrationsverket vid 01-tiden i natt, men enligt vakthavande befäl var det inget polisiärt ärende.

Publicerad:
Publicerad: