Svenska motortrion jagar VM-titlar

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Macaus GP blir en stor höjdpunkt för de tre titeljagande svenskarna Joel Eriksson, Felix Rosenqvist och Thed Björk.
Foto: TT
Macaus GP blir en stor höjdpunkt för de tre titeljagande svenskarna Joel Eriksson, Felix Rosenqvist och Thed Björk.

Tre svenska förare.
Kör för tre svenska VM-titlar.
I tre olika klasser.
– Målet är att vinna, säger Joel Eriksson.

Han kör för att vinna VM-titeln i formel 3, Felix Rosenqvist vill vinna samma titel i en GT-bil och Thed Björk leder VM i WTCC när nu två deltävlingar återstår. I helgen är alla tre samlade i Macau för en av årets stora höjdpunkter. Macau Grand Prix.

Tävlingen har numera VM-status i både GT och Formel 3, den trånga stadsbanan är ökänd och anses vara en av världens mest svårkörda. Där har förare som Ayrton Senna, Michael Schumacher och David Coulthard imponerat med segrar som tagit dem vidare i deras mycket framgångsrika karriärer som F1-förare.

Men det är också en banan som kan förgöra alla drömmar om en storslagen framtid inom racingen. Varje år skördar den ett antal offer, förare som laddar för mycket och inte klarar av att hantera varken kurvor eller press - utan slutar tävlingen i muren.

– Det är 29 kurvor och alla ser likadana ut, det går åt höger och åt vänster hela tiden. Du måste memorera varje sväng, ha en bild av varje kurva i huvudet för du hinner inte tänka och det finns inga rakor att vila på. Du måste veta exakt var du ska bromsa, var du ska svänga och var du ska gasa, annars tappar du fart . Det går inte att jobba sig upp och köra om längre fram, säger Joel Eriksson.

”Krävs helt annan körstil”

– Ett vanligt F3-lopp kan du avgöra i starten, här kan du hitta en perfekt slipstream även om du ligger tredje led och komma ur första sväng som ledare. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och inte göra några missar.

Felix Rosenqvist vann tävlingen 2014 och 2015, han var dessutom tvåa förra året - men i år kör han en helt ny bil.

– GT-bilen kommer att kräva en helt annan körstil och andra bromspunkter än Formel 3, så jag räknar med att i princip behöva lära mig banan på nytt, säger Rosenqvist.

”Öppnar många dörrar”

För VM-ledaren i WTCC, Thed Björk är tävlingen i Macau säsongens näst sista, för Rosenqvist är den sista innan han startar en ny säsong i Formula E - medan Eriksson inte har någonting klart för 2018.

– Den här tävlingen spelar en stor roll i varje F3-förares karriär, säger han.

– Den kan öppna många dörrar om du lyckas, misslyckas du så stängs de direkt. Vi får se vad som händer efter detta, min plan är att vandra vidare mot F1.

Publicerad: