Foto: Gustav Gräll
Lyxig och enkel topping på ägghalvorna.

Ägg de luxe - små och gott på ägghalvorna

5 (1 röst)

Här är sex läckra recept på mycket god topping på ägghalvorna.
Några gastronomiska tryck på kaviartuben räcker ju långt. Men eftersom det är påsk gullar vi lite extra med just äggen.

En portion är för 8 ägghalvor.

Ägg de luxe

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Ägg och ansjovis

  • 6 ansjovisfiléer, stora (eller dubbelt så många små)
  • 0.3 äpple, syrligt
  • 0.3 rödlök
  • 1 msk timjan, färsk (hackad)
  • 4 msk gräddfil
  • Ägg provencale

  • 4 sardellfiléer
  • 1 dl oliver, urkärnade (gröna och/eller svarta)
  • 3 msk persilja, grovt hackad
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 8 kvistar färsk timjan
  • salt och peppar
  • Äggägg

  • 1 stor skiva färskrökt lax
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk rödlök, fint hackad
  • 50 g löjrom, eller sikrom
  • peppar
  • Ägghalva classique

  • 100 g räkor, med skal
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1.5 dl neutral olja, till majonnäsen
  • 1 äggula, till majonnäsen
  • 1 tsk osötad senap, till majonnäsen
  • 1 krm cayennepeppar, till majonnäsen
  • 1 tsk pressad citron, till majonnäsen
  • salt och peppar, till majonnäsen
  • Pyttiga ägg

  • 1 prinskorv, eller motsvarande mängd god men inte stark korv
  • 1 medelstor potatis
  • 2 msk lök, hackad
  • 2 msk smör
  • 2 skivor rökt renstek
  • 1 inlagd rödbeta
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar
  • BLT-topping

  • 4 körsbärstomater
  • 0.5 msk olivolja
  • 2 skivor bacon
  • 8 fina små salladsblad, och/eller salladsskott
  • 0.5 skiva dygnsgammalt bröd, lant- eller formbröd
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

avJon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM