Kalla vinnare igen – skänker 27 000 kronor till Bris

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotte Kalla avslutade SM-veckan med ännu ett guld, den här gången på 30 kilometer, och kan därmed skänka 27 000 kronor i prispengar till Bris.

Men fick SVT:s expert Anders Blomquist välja skulle Kalla fått åka 20 kilometer längre.

– Det är slitna fördomar att damerna inte skulle kunna åka fem mil, det är löjligt, säger han i SVT.

Seger på masstarten, seger på 10 kilometer fritt och när SM-veckan gick i mål med 30 kilometer individuell start blev Charlotte Kalla svensk mästare för tredje gången den här veckan, 28 gången totalt.

Kalla kontrollerade loppet från start och var till slut 44 sekunder före Ebba Andersson och 2,15 före trean Jonna Sundling. Fyra i loppet blev Stina Nilsson, strax före Anna Haag som blev femma i hennes sista lopp som tävlingsåkare.

– Det var en härlig fajt mot Ebba idag. Att få köra 30 kilometer individuell start är något alldeles speciellt, säger Kalla i SVT.

Segern innebär att Charlotte Kalla också vinner SM-touren vilket ger 27 000 kronor i prispengar. En summa som Kalla lovat att skänka direkt till Bris som hon är nybliven ambassadör för.

Kritik mot distansen

Guldet på 30 kilometer är Kallas sjätte raka på distansen i SM-sammanhang, men fick SVT:s expert Anders Blomquist bestämma skulle det vara hennes sista.

Han vill se en anpassning av grenprogrammet där damerna ska åka mer eller mindre samma distanser som herrarna, eller i alla fall sträva efter samma åktider som herrarna.

– Det (grenprogrammet) är omodernt, det är alldeles för traditionsbundet. Det är slitna fördomar att damerna inte skulle få åka fem mil, det är löjligt, säger han.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

SM-veckan sänds i SVT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM