Mejla

Zina Al-Dewany

Alla kvinnor förtjänar en Cameron Diaz-pension

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Danny Moloshok / AP SCANPIX SWEDEN

LEDARE

Den amerikanska skådespelerskan Cameron Diaz säger att hon har gått i pension, hon är 45 år. ”Jag gör absolut ingenting längre” sa hon nyligen i en intervju.

I Sverige blev det en rubrik i TT: ”Cameron Diaz har gått i pension”. Att den så kallade nyheten tar sig in i TT säger inte bara något om vår nyfikenhet på kändisars liv.

Hollywood-drömmar

Förut kunde skvallertidningar få oss att drömma oss bort till Hollywood-villor och designerkläder. Nu är drömmen en vettig pension.

I går kom en ny rapport från Minpension.se som larmade om 60-talisternas pension. Det är människor som i dag är runt Diaz ålder, men som inte ens vid 65 års ålder kan räkna med att kunna leva på sin pension. Och det ser ut att bli värre för varje generation. De som drabbas hårdast är, som vanligt, kvinnor.

Det räcker med att titta på hur dagens pensionärer har det.

Över 230 000 svenska pensionärer lever i dag under EU:s fattigdomsgräns. Och då kan de ha arbetat heltid i 45 år, bara för att mötas av en ovärdig pension. Så det är inte konstigt att var tredje kvinna är osäker på om hon ens kommer klara sig på pensionen. För oss som är ännu yngre innebär det inte bara en ångest för oss själva, utan även för hur vår ensamstående mamma eller redan utslitna mamma ska klara av vardagen.

Vi själva kommer nog inte kunna gå i pension förrän vid 70 års ålder.

Med larmrapporter om låg pension kommer ofta ”tips” kring hur man ska göra om man är i riskzonen. Spara, höj din lön, investera och arbeta längre. Som om det är individens ansvar att säkerställa ett tryggt liv, inte samhällets.

En höjd pensionsålder ses inte bara som en lösning i kvällstidningarna. Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att den enda lösningen är att jobba allt längre. Hon pratar om ett längre arbetsliv som en ”möjlighet”. Men det är snarare omöjligt för alla de arbetare som sliter ut kropp och psyke långt innan pensionen, och det är väl dem hon som socialdemokrat säger sig företräda?

Ett högt pris att betala

Somliga tror att vi får den ålderdom och pension vi förtjänar – och genom arbete tjänar ihop. Men medan Sveriges förmögna har flera jobbskatteavdrag, noll i förmögenhetsskatt och en bekväm pension, så är det på bekostnad av arbetarkvinnor. Kvinnor som sällan kan eller får arbeta heltid, och som får klara sig på osäkra anställningar och lägre löner under en hel livstid.

Risken är även att de tvingas stanna i en parrelation, bra eller dålig, bara för att deras egen inkomst inte räcker till. Det är ett högt pris att betala om man arbetat ett helt liv med att hålla uppe välfärden, passa barnen och samtidigt fått stå för merparten av det obetalda hushållsarbetet.

Förtjänar inte arbetarkvinnor mer än så?


Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.