Löfven vill kapa vårdköer – och kritiserar M-ledaren för Nya Karolinska

avAnette Holmqvist

Nästa vecka åker statsminister Stefan Löfven (S) på vårdturné i landet.

Hans budskap: Vårdköerna ska kortas genom mer personal, ökad digitalisering och pengar till landets vårdcentraler.

Men också att M-ledaren måste ta ansvar för Nya Karolinska-bygget.

– Landstinget i Stockholm skulle vara det moderata skyltfönstret, men nu hör jag ingenting av Ulf Kristersson. Det är dödstyst, säger Löfven.

1 av 3 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

Sjukvården står alltid högt upp på väljarnas lista över de viktigaste valfrågorna och så är det också inför årets val.

Över hela Sverige höjs röster om sjukvårdens omfattande problem.

Det handlar om växande sjukvårdsköer, otillräcklig förlossningsvård, brist på personal, för få vårdplatser och för många patienter på avdelningarna. Samtidigt blöder Nya Karolinska-sjukhuset i Stockholm pengar och ska granskas i en statlig utredning efter avslöjanden om kostsamma konsulter, misstänkt jäv och arbetsmiljöbrister.

Uppsala, Gällivare och Kalmar

Statsminister Stefan Löfven vill nu sätta fokus på sjukvården.

Han sparkar i gång valåret med en vårdturné i nästa vecka genom besök i Uppsala, Gällivare och Kalmar och kommer då att lyfta frågor som rör personalens villkor, väntetider i vården och jämlikhetsaspekter.

– Det är viktigt för människors tilltro till vården. Vi vet att en av de saker som otryggheten i Sverige bygger på är frågan ”finns vården där för mig när jag behöver den?”. Vårt budskap är att vården ska finnas där när du behöver den, oavsett var du bor eller vem du är, säger Löfven.

Finansminister Magdalena Andersson (S) framhåller att vården behöver tillskott på 20 miljarder kronor kommande mandatperiod, 2018–2022.

– Det är en stor arbetsuppgift, men vår bedömning är att det går. Men bara om man prioriterar det. Då går det inte att sänka skatten så som Allianspartierna och SD vill, säger hon.

Regeringen kritiserad om köer

Den senaste tiden har regeringen varit hårt ansatt av oppositionspartierna för att sjukvårdsköerna växer i landet, vilket man förklarat med den slopade kömiljarden.

Kömiljarden infördes av Alliansen och innebar att de landsting som kapade sina köer till behandlingar och operationer fick extra pengar.

Men det ger inte Stefan Löfven och Magdalena Andersson mycket för.

– Med kömiljarden jobbade man för att beta av köerna och då kom de enklare fallen först medan de som hade en mer komplicerad sjukdomsbild fick vänta, säger finansministern och framhåller därefter att det handlade om ”statistiktrixande”.

Och statsministern fyller i:

– Det blev inte vård efter behov.

Mer personal en nyckel för kortare köer

Regeringens recept för att korta köerna är i stället satsningar på mer personal.

Det handlar om att utbilda fler, anställa fler och att se till att arbetsmiljön förbättras.

– Personalen gör ett fantastiskt arbete och arbetar stenhårt, men de är för få! Sedan behövs säkert också en bättre användning av digitaliseringen, och vi ser också framför oss att vi måste ha mer resurser på de 1100 vårdcentraler som finns runt om i landet, säger Löfven.

Kritiserar Kristersson

Statsministern räknar dock också med att han kommer att få frågor om Nya Karolinska-bygget under sin vårdturné.

Han framhåller att ansvaret i första hand ligger hos M i Stockholms landsting. Men att frågan är betydelsefull för hela Sverige, eftersom sjukhuset har ett riksuppdrag för viss specialistsjukvård och forskning.

Stefan Löfven kritiserar sin politiska motståndare för agerandet kring Nya Karolinska.

– Landstinget i Stockholm skulle vara det moderata skyltfönstret, men nu hör jag ingenting av Ulf Kristersson. Det är dödstyst, säger han.

M: Kapa vårdköerna viktigast

Ulf Kristersson själv har tidigare sagt att de rödgröna partierna fokuserar mer på ”ett byggprojekt i Solna” än vårdens utmaningar i stort.

Och han har pekat ut vårdköerna som ett av de allra största problemen.

– Att värna valfriheten, följa upp kvaliteten och att kapa vårdköerna är det allra viktigaste, har Kristersson slagit fast.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Så blir Stefan Löfvens vårdturné

Måndag 26 februari:

Stefan Löfven besöker Universitetssjukhuset i Uppsala. Håller tal, träffar vårdpersonal bland annat på barnonkologen och har presskonferens.

Tisdag 27 februari:

Statsministern åker till Gällivare med fokus på rätten till vård oavsett var i landet du bor.

Onsdag 28 februari:

Stefan Löfven avrundar sin vårdturné med ett besök i Kalmar. Här kommer det bland annat att handla om primärvärden.