Replik: ”TV 4 har agerat utan Dick Sundevalls hjälp”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Göran Ellung, TV 4: Undersökningen har framlagts för oss av en och endast en person som inte är journalist.

Dick Sundevall har i två mycket långa, osammanhängande och invecklade debatt­artiklar kommit med en mängd påståenden som är svåra att förstå eller bemöta. Artiklar som verkar ha som syfte att ge Dick Sundevall en roll som den stora avslöjaren i fallet Trond Sefastsson. Vi vill tydliggöra några saker.

TV 4 har från och med i torsdags kväll stängt av Trond Sefastsson från sitt arbete på företaget och tydligt förklarat att han på ett mycket olyckligt och olämpligt vis sammanblandat sina roller som undersökande journalist och ­arvoderande jurist. TV 4 har fått underlag för detta beslut efter att ha tagit del av en undersökning som gjorts av en privatspanare.

Men TV 4 har också vid ett flertal tillfällen sagt att undersökningen som gick under namnet ”Operation domedag” varit till stora delar mycket provokativ i sitt genomförande och framlagts för TV 4 under utpressningsliknande former.

Det uttryckliga syftet med utredningen var, enligt privatspanaren, att TV 4 mot en stor summa pengar skulle erbjudas att mörklägga hela historien. Det var enligt honom det enda rationella beslutet.

Eftersom TV 4 inte var intresserade av att mörklägga eller köpa materialet så förklarade privatspanaren att han tänkte sälja undersökningen till Strix television och Aftonbladet där ”marknadsvärdet” enligt honom borde vara cirka en miljon.

Undersökningen har framlagts för oss av en och endast en person som inte är journalist. Dick Sundevall har vi aldrig sett till i detta sammanhang. Privatspanaren har däremot för oss tydligt förklarat att Dick Sundevall var av honom utsänd att utföra uppdrag som privatspanaren helt och hållet styrde.

Dick Sundevall anser att TV 4 har reagerat långsamt. Faktum är att vi sent på onsdagskvällen avbröt kontakten med privatspanaren. Det första samtalet med Trond Sefastsson sker dagen därpå och efter det samtalet blir Trond Sefastsson tills vidare avstängd från sitt arbete på TV 4. En som agerade minst lika snabbt var privatspanaren som redan då satt på Aftonbladets och Strix redaktioner och räknade pengar.

Göran Ellung

programdirektör,

aktualitetsprogram TV 4

Publicerad: