Präst åtalas för sexbrott mot barn

Publicerad:

NYHETER

En ungdomspräst i Uppsala stift åtalas i dag för sexualbrott mot barn. Mannen, som tidigare är ostraffad, har suttit häktad misstänkt för barnvåldtäkter som ska ha begåtts mellan september förra året och maj i år.

Åklagaren Emma Häggström har varit mycket restriktiv med information och vill vara det fram till dess att åtalet är inlämnat klockan elva.

Prästen hade varit anställd i församlingen i ett och ett halvt år och har beskrivits som väldigt omtyckt.

”För djävligt”

– Det är för djävligt. Det kom som en blixt från en klar himmel, har kyrkoherden i församlingen tidigare sagt till TT.

Enligt lokala medier har prästen erkänt sexuellt utnyttjande av barn men nekat till våldtäkt.

Var hans konfirmand

Enligt åtalet har prästen mellan den 1 februari och den 31 maj i år våldtagit flickan som under den tiden var hans konfirmand. Det ska handla om flera våldtäkter vid olika tillfällen och på olika platser.

Flickan var då under 15 år gammal, enligt åtalet som lämnats in till Uppsala tingsrätt.

Prästen har därmed utnyttjat konfirmandens skyddslösa ställning och också sin egen ställning samt missbrukat ett särskilt förtroende, enligt åklagaren.

Foton från Facebook

Det framgår inte om offret är en flicka eller en pojke. Åtalet är mycket kortfattat och stora delar av förundersökningen är sekretessbelagd. I den muntliga bevisningen ingår förhör med bland annat kyrkoherden, ungdomsledare, socialsekreterare och ett par av offrets familjemedlemmar. I den tekniska bland annat fotografier från Facebook.

TT

Publicerad: