Kan stängas av efter lögnskandalen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rob Griffith
Lewis Hamilton.

McLaren-Mercedes kan uteslutas från VM.

– Det är tänkbart, säger F1-gurun Bernie Ecclestone.

Anledningen är naturligtvis lögnaffären från Australien. Under loppet tog Lewis Hamilton tredjeplatsen sedan Toyotas Jarno Trulli fått ett tidsstraff av tävlingsledningen, men under den efterföljande veckan stod det klart att både Lewis Hamilton och McLaren-Mercedes sportdirektör Dave Ryan ljugit under förhören med FIA. Världsmästaren diskades, Trulli fick tillbaka tredjeplatsen och Ryan fick sparken.

Dessutom tvingas McLaren-Mercedes att svara inför FIAs världsråd den 29 april.

”Se exakt vad som hänt”

Då riskerar de böter eller uteslutning ur VM.

– Vi måste se exakt vad som hänt, det handlar om att ett stall stulit en VM-plats och en VM-poäng, säger Bernie Ecclestone till Daily Express.

– Båda är värda pengar och då handlar det om stöld.

Redan för två år sedan fälldes McLaren av FIAs världsråd, då handlade det om spionaffären där de stulit hemligstämplad information från Ferrari. De dömdes till böter och uteslöts ur VM.

Detta kan alltså inträffa igen.

– Det vore naturligtvis hemskt om ett team utesluts, men det kan hända, äger han.

– Man har inte tänkt på vilka konsekvenserna blir.

”Befarar att de utesluts”

Lewis Hamilton har bett om ursäkt och McLaren-Mercedes har sparkat sin sportdirektör. Men det handlar också om ett stall som återigen bryter mot reglerna, vilket Ecclestone poängterar.

– Det var inte länge sedan de stod inför världsrådet ( World coulcil) och det är aldrig bra när man står inför rätten och anklagas för nästintill samma sak två gånger så snart efter varandra.

Även den tyske F1-experten Christian Danner, som arbetar som kommentator åt RTL tror att det finns en risk att McLaren-Mercedes inte får tävla vidare i VM:

– Jag befarar att de utesluts ur VM, säger han till motorsporttotal.

– Det vore en katastrof för både VM och Mercedes. När det gällde spionaffären var det vissa faktum som man inte var eniga över, men den här gången är situationen glasklar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1