Holmqvist nollade Finland igen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Åker inte över till vilket pris som helst”

Han nollade Finland på nytt.

Nu är Frölundamålvakten Johan Holmqvist redo för ännu en het VM-vår och en ny NHL-chans.

– Men jag åker inte över till vilket pris som helst, sade ”Honken”.

Foto: Bildbyrån

Finland var tvunget att vinna i ordinarie matchtid för att snuva Tre Kronor på turneringssegern i Globen. Det var aldrig ens nära. Johan Holmqvist tog samtliga 37 finländska skott och nollade Finland för andra gången den här säsongen. Honken stod även när Tre Kronor vann med 2–0 i Karjala cup i Helsingfors i höstas. Den gången tog han 31 skott.

Det var länge en låst match inför 12 283 åskådare i Globen. Drygt halva matchen hade spelats när Magnus Johansson sköt 1–0 i numerärt överläge i sin 150:e landskamp. Sedan fick svenskarna en smakstart på sista perioden när Tony Mårtensson kunde skjuta 2–0 efter 1.02 via en finländsk skridsko.

I det läget fick finländarna satsa allt framåt och Honken briljera. Han var till och med i målprotokollet som passningsläggare till Linus Omarks 3–0 i tom bur när 1.56 återstod. Holmqvist, 30, flyttade hem från sin andra NHL-sejour i somras och valde Frölunda. Men NHL är fortfarande ett mål.

– Men det känns som jag har gjort min tid i farmarligor och sånt. Ska jag åka ska det vara till något lag där jag har chansen att spela, sade Holmqvist som valdes till VM:s bäste målvakt 2006 när Tre Kronor tog guld.

– Det var en fantastisk upplevelse och det skulle jag gärna vara med om igen, sade Holmqvist som också i Globenturneringen fick pris som bäste målvakt.

Även turneringens bäste back var svensk, Kenny Jönsson. Niko Kapanen, Finland, valdes till bäste forward. I All star team tog alla dessa tre också plats plus ytterligare en svensk – forwarden Mattias Weinhandl. Övriga två i stjärnlaget blev backen Janne Niinimaa, Finland, och forwarden Maxim Rybin, Ryssland.

Publicerad: