Fischer: ”Provocerar fram mycket hat”

avPelle Strandman

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Nilla Fischer, 34.

Nilla Fischer ser slutet på sin landslagskarriär.

I en intervju med The Guardian talar mittbacken ut om vad som kommer bli hennes sista fotbolls-VM – och sin roll som förebild inom hbtq-rörelsen.

– Att vara en homosexuell kvinna som spelar fotboll provocerar fram mycket hat, säger 34-åringen.

17 år har hunnit passera sedan Nilla Fischer debuterade i det svenska landslaget.

Den 34-åriga skånskan har sedan dess etablerat sig som en av landets främsta försvarare någonsin, vunnit Champions League och tagit både VM- och OS-medaljer.

Samtidigt har hon inte varit rädd för att göra sin röst hörd vid sidan av fotbollsplanen. Fischer har tidigare vittnat om hur hon har fått ta emot dödshot bara för att hon är en kvinnlig fotbollsspelare och berättat om svårigheterna som uppstod när hon kom ut som homosexuell.

– Varje person får svara för sig själv men för mig handlar det om att ta chansen att hjälpa yngre människor, säger Nilla Fischer till The Guardian.

”Jag måste göra det här”

I intervjun talar hon om hur hennes roll som förebild medför en ansvarskänsla och hur viktigt det är att inte dölja vem man är.

– Det är viktigt att vara frispråkig och visa allmänheten att det är okej, att det är helt normalt. Jag är väldigt glad över hur mitt liv har blivit och så kan det bli för andra också.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Jag vet att det finns folk där ute som får ta emot mycket mer hat och hot än vad jag får, så jag försöker ha det i åtanke och tänker: ”Jag måste göra det här eftersom det är viktigt för resten av oss”. Det mesta har varit bra men att vara en kvinna som spelare fotboll, och att vara en homosexuell kvinna, provocerar fram mycket hat, säger hon.

Gör sitt sista VM

I början av september säkrade Sverige avancemanget till fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar.

Nilla Fischer bekräftar att mästerskapet kan bli henne sista.

– Det är inte på tal att spela ännu ett VM efter det här. Men om vi kvalar in till nästa OS så vet man aldrig. Jag försöker bara att njuta av den här tiden med min klubb och i landslaget. Så länge som jag kan spela på den här nivån och tycke det är roligt så kommer jag att köra vidare.