Star wars-producent död – blev 78 år

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hasse Sundberg
Star Wars-producenten Gary Kurtz i Sverige tillsammans med skådespelarna Carrie Fisher och Mark Hamill.

Gary Kurtz, en Oscarsnominerad filmproducent, är död.

Han låg bakom storverk som ”Stjärnornas krig”.

”Gary var en älskad make, fader, farfar, vän, kollega och mentor, vars verk och talang spände över filmskapande, fotografi, musik och biografhistoria”, skriver familjen i ett uttalande till The Hollywood reporter.

Gary Kurtz, som producerade ”Star Wars: Episod IV – Nytt hopp” samt ”Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka”, är död. Det bekräftar den hyllade fimskaparens familj för The Hollywood reporter

Familjen berättar i ett uttalande till sajten att Gary Kurtz dog i cancer.

”Gary var en älskad make, fader, farfar, vän, kollega och mentor, vars verk och talang spände över filmskapande, fotografi, musik och biografhistoria. Han var en marinsoldat, en världsresenär, en utomhusmänniska och snäll, medkännande person. Hans livsverk var att dela med sig av undret audiovisuellt berättande genom filmkonsten. Välkänd för sitt arbete som producent till ’Sista natten med gänget’, ’Stjärnornas krig’, ’Rymdimperiet slår tillbaka’, ’Den mörka kristallen’, var Gary passionerad i att berätta historier som delade karaktärernas mänsklighet på ett underhållande sätt för publiken runt om i världen”, skriver familjen och avslutar:

”Gary var en magnifik man som kommer bli enormt saknad. Hela hans familj tackar er för era kärleksfulla tankar.”

Samproducerade ”Sista gänget med natten”

Han medproducerade ”Sista gänget med natten” 1973, som blev Oscarsnominerad i flera kategorier – bland annat för bästa film. ”Stjärnornas krig”, den första filmen i Star wars-sagan, vann sex priser vid Oscarsgalan 1978. Även ”Rymdimperiet slår tillbaka” rönte stor framgång. Filmen nominerades till tre Oscarsstatyetter och vann pris för ”Bästa ljud.”

På måndagen twittrade skådespelaren Peter Mayhew, 74, som spelade Chewbacca i flertalet ”Star wars”-filmer, om saknaden efter Kurtz.

”Vila i frid, Gary Kurtz. En stor filmskapare och man har just gått bort. Utan honom skulle det inte funnits någon ’styrka’. Du kommer bli ihågkommen i de otroliga filmer du skapade och som berörde miljoner liv.”

Gary Kurtz blev 78 år.

Så ser du Star Wars i kronologisk ordning 00:56
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Star wars

Hollywood