Sebastian Larsson: ”En av världens bästa? Tja, varför inte”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

AIK besegrade AFC med 4–0 i svenska cupen.

Sebastian Larsson, 35, blev tvåmålsskytt med bud på fler frisparksmål.

Är han en av de bästa i världen på liggande boll?

– Ja varför inte, säger Larsson själv.

Gnaget kom till svenska cupens andra omgång från en krampaktig 2–1-seger mot Oskarshamns AIK.

Hemma på Friends konstgräs lossnade det ordentligt: 4–0 mot AFC efter två mål av Sebastian Larsson, ett av Henok Goitom och ett av Filip Rogic.

– Det hör inte till vanligheterna att vi sprutat in 4–0 i jättemånga matcher. Bitvis visade vi att vi kan spela bra fotboll, säger Sebastian Larsson.

Vad betyder det att ni gör fyra mål?

– Förhoppningsvis en skjuts i självförtroendet. Att vi behöver göra fler mål är inget vi ljuger om. Det har vi sagt och det är något vi jobbar på. Att få ett kvitto på att vi kan göra det i matcher ger så klart lite självförtroende.

”Härligt att möta Hammarby nu”

I sista omgången väntar nu Hammarby i ett direkt avgörande Stockholmsderby om vilka som tar en kvartsfinalplats i svenska cupen.

– Vi har inte diskuterat det överhuvudtaget. Men saker och ting börjar steppas upp ordentligt nu. Vi visste att vi behövde ta en ”trea” idag för att ge oss förutsättningar. Sedan får vi se exakt vilka förutsättningarna är inför nästa vecka. Men det är klart det blir en härlig match.

Vilka är favoriter?

– Det kan ni diskutera, mig spelar det inte så stor roll.

Vad tycker du?

– Jag tycker ingenting, vi ska jobba på en vecka till, sedan får vi se, säger Sebastian Larsson.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Aldrig gjort hattrick

Utöver sina två mål – ett på retur i straffområdet, ett på frispark från 20–25 meter – hade Sebastian en frispark från 30 meter i ribbans underkant. Mål där och han hade gjort hattrick.

– Det tror jag nog aldrig har skett tidigare, det hade jag kommit ihåg i så fall.

Efter matchen frågar Sportbladet om Sebastians frisparksfot blir bättre och bättre ju äldre han blir?

– Jag hoppas det. Man har en annan trygghet nu vilket jag hoppas kan hjälpa. Sedan är det alltid skönt att få sätta dit en på försäsongen. Synd bara att det inte blev två idag.

– För mig handlar fasta situationer om självförtroende. Det är A och O om man vågar ”gå på” ordentligt. Ofta när man tänker för mycket blir det pannkaka.

Är du en av världens bästa frisparksskyttar?

”Stor tro på min fot”

– (skratt) Bra fråga. Det får andra bedöma, men jag har en stor tro på min frisparksfot när det är runtomkring mitt område så backar jag mig själv att göra det bra i de flesta lägen. Sedan är det frispark däremellan som blir katastrofala, men jag tror jag har en ganska bra kontinuitet i det.

– Så ja, varför inte?

Vilka tycker du själv är bättre? Vilka kan du inspireras av?

– (David) Beckham har alltid varit min stora inspiration. När jag var yngre försökte jag studera allt, men jag insåg ganska snabbt att jag måste hitta min egen variant. Men han han är för mig bäst genom tiderna och då inkluderar jag hur mycket han skapade totalt. Ingen tvekan om det.

– Sedan finns det fantastiska idag också, titta på James Ward-Prowse (Southampton), otrolig frisparksskytt och på hörnor och kantfrisparkar. Han jagar mig hårt, jag tror bara han är något mål bakom mig, säger Sebastian apropå att han är gjort fjärde flest frisparksmål genom tiderna i Premier League.

– Han får lugna ner sig lite nu, lägger Sebastian till med ett skratt.

Viktig ritual

När Sebastian går fram inför en frisparkar hämtar han bollen själv, tittar efter ventilen, lägger upp bollen, räknar steg.

Är allt en del av en ritual?

– Så är det väl. Det kanske låter lite larvigt, men ibland kan man snudd på tappa det där i bland, därför försöker jag träna på det också. När det funkar blir det naturligt, man kommer rätt till bollen. Det handlar om att titta och se, där tror jag på det, och sedan fokusera enbart på det.

Zlatan (Ibrahimovic) tog ju många frisparkar av dig landslaget under flera år, nu kanske han kommer tillbaka till Blågult, men nu släpper du inga till honom va?

– Han kommer nog ta en del frispark igen då. Men jag kommer göra som alltid, jag kommer anmäla mig. Jag är där, säger Sebastian.

– Det blir en naturlig hierarki. Jag har aldrig haft några problem med det, även om jag jättegärna tagit fler frisparkar i just landslaget genom åren. För det har varit väldigt få. I mina klubblag har jag lyckats få den rollen och varit lyckosam.

– Men kommer Zlatan tillbaka får vi ytterligare ett vapen, en annan typ av frisparkar, säger Sebastian Larsson.

Så du släpper fortfarande frisparkarna till honom?

– Nja, det beror på vad man blir tillsagd att göra. Jag kommer alltid att visa mitt intresse och samtidigt är jag trygg med vart jag kan vara farlig. När det blir lite för långt ut då får man använda en annan typ av frisparkar. Det återstår att se, säger Sebastian Larsson.

LARSSONS RITUAL MOT AFC

1) Hämtar bollen själv.

2) Tittar på bollen, snurrar den länge och lägger upp den på rätt sätt i förhållande till ventilen.

3) Torkar av bollen med tröjan.

4) Rättar till skosnören och plös på skorna.

5) Torkar noggrant av högerskons vristparti mot baksidan av vänsterbenets strumpa.

6) Torkar bort svett ur ansiktet.

7) Måttar upp ansatsen med steg bakåt och sedan två kliv inåt planen.

8) Ögonkontakt med Goitom och Kahl framför muren.

9) Koncentration två sekunder.

10) Båge i anlöpningen till frisparken. Kraftig lutning av kroppen vid bollträffen.

11) Skott över muren, lågt in vid första stolpen – MÅL.

Sammanställning: Michael Wagner

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.