En skidfest med fadd bismak

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA. Efter testkaos och osäkerhet är en sak klar: det är dags för världscup i skidor.

Vi kan vänta oss norsk-svenska dueller, ett sprintkrig och kanske ett internationellt genombrott.

Men över den mörka himlen i finska Ruka lurar också skadeoro och en fundering: är detta verkligen meningsfullt?

Sprintessen: Linn Svahn är taggad till tänderna och vill gå ett krig med sprintbacken i Ruka. Maja Dahlqvists låga har tänts på nytt. Utan Maiken Caspersen Falla på startlinjen lär det bli svenskt på pallen.

Distansduellerna: Ebba Andersson och Frida Karlsson mot Therese Johaug. Det kan bli spännande, det kan bli en norsk torktumlare. Men både Ebba och Frida såg formstarka ut i Bruksvallarna förra helgen.

Uppstickarna: William Poromaa förstås. Genombrottet förra helgen, Ruka-debut den här för 19-åringen. Vi lägger inga krav, men är försiktigt förväntansfulla på lördag och söndag. I fredagens sprint håll ett extra öga på Marcus Grate. Stor, stark åkare med chans på final.

Orosmolnen: Det handlar om två senor – Frida Karlssons och Moa Lundgrens. Karlssons sitter i höftböjaren och Lundgrens i handen. För Frida finns utmaningen i klassisk stil, som i fredagens sprint och lördagens distanslopp. Moa Lundgren har lärt sig kyla och tejpa ovansidan på vänster hand så håller hon smärtan i schack.

Emma Ribom tar med sig en varning in i säsongen.

Konkurrensen: Trots virustider riktigt vass. Ryska laget med Alexander Bolsjunov är på plats, dock utan Sergej Ustiugov som varit sjuk. Finlands Iivo Niskanen såg alert ut efter gårdagens träning trots en förkylning nyligen. Kanada har däremot lämnat sina åkare hemma efter ett coronautbrott.

Bland favoriterna saknas också sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla, som har haft problem med luftvägarna, och svenska stjärnan Charlotte Kalla som är på väg tillbaka från sin covid-infektion. Ingvild Flugstad Östberg har ställt in säsongen.

Inramningen: Idrotten banar sin egen väg i pandemisamhället. Den är inte rak, den är sannolikt inte rätt, men den målas upp som säker. Ändå drabbas aktiva och ledare. Troligen påverkas även deras omgivning. Fis, Internationella skidförbundet, har prompt hållit fast vid sin internationella kalender. Det känns absurt och flera åkare har under dagen sagt att det kanske är en av få helger som trots allt blir inför VM i februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE