Publicerad:
Uppdaterad:

”Lätt att kritisera Färjestads beslut”

Luleå slog Färjestad i premiären

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Färjestad tog ut målvakten med tre minuter kvar att spela – då avgjorde Luleå direkt.

Efteråt försvarar FBK-tränarna sitt beslut.

– Detta är något vi som tränartrio har diskuterat, säger huvudtränaren Johan Pennerborn.

Luleå och Färjestad fick flest röster när SHL-tränarna tippade sina SM-guldsvinnare inför den här säsongen. Båda lagen har förstärkt trupperna med spetsiga nyförvärv. I Luleå har det dock funnits vissa frågetecken kring målvaktsfrågan då succémannen Joel Lassinantti lämnat för ryska KHL.

Men i lördagens premiär visade 35-årige David Rautio att han absolut håller måttet som förstekeeper. Han stoppade 30 av 31 skott och hade ett flertal svettiga parader.

Plockade målvakten tidigt

Den stora snackisen kom dock att handla om något annat. Nämligen FBK-tränarens Johan Pennerborns beslut att ta ut målvakten Arvid Holm med tre minuter kvar att spela.

FBK hade legat under med 0–3, men gett sig själva chansen genom två sena mål. Men när målvakten plockades dröjde det bara några sekunder innan Karl Fabricius prickade in 4–2 (slutresultatet) i öppen kasse.

– Med facit i hand är det lätt att kritisera beslutet. Jag hade nog behållit målvakten i åtminstone en eller en och en halv minut till. Jag tyckte att Färjestad var inne i en så pass stark fas och hade övertaget i matchen, säger experten Staffan Kronwall i C More.

”Tar chansen”

Efteråt försvarar Johan Pennerborn sitt beslut.

– När klockan börjar ticka ner till att mindre än fyra minuter återstår så resonerar vi så här: Har vi chansen så ska vi ta den. Nu hade vi dessutom en fast situation (tekning i offensiv zon, reds.anm). Det är så jäkla lätt att tiden bara rinner ifrån en och att man i efterhand får höra: ”Varför tog ni inte ut målvakten tidigare?”. Nu valde vi att ta den tidigt. Detta är något vi har vi diskuterat, vi som tränartrio, säger han i C More.

I Luleå var Linus Klasen tillbaka och gjorde sin första SHL-match sedan säsongen 2013/14. Han noterades för en poäng och var tillfreds med sin egen insats.

– Det är bara att röra på benen hela tiden, då är det inga problem. Skönt att vara tillbaka, säger Klasen.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: