Gerhardsson om lönegapet: Då funderar man inte på pengar

Av: Petra Thorén

Publicerad:

GÖTEBORG. Lönegapet mellan Janne Andersson och Peter Gerhardsson är omkring 4,5 miljoner kronor.

Det är inget som bekymrar damlandslagets förbundskapten.

– Den lycka eller glädje som jag känner nu är fantastisk, så jag funderar inte på pengar, säger han.

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, och Peter Gerhardsson som har uppdraget för det svenska damlandslaget har mycket gemensamt.

Men en sak skiljer dem åt: lönen.

Fotbollskanalen har publicerat siffror från Skatteverket, som visar att Janne Andersson hade en årslön på närmare sex miljoner kronor (5 892 000) under 2019.

Peter Gerhardsson, som coachade landslaget till brons i VM i Frankrike, tjänade 1 320 400 kronor inkomståret 2019.

”Glädje och lycka”

Gapet är dock inget som bekymrar Peter Gerhardsson. När han fick frågor om ersättningen efter den första träningen på EM-kvalsamlingen (Ungern väntar på torsdag i Göteborg) pekade han på andra värden.

– Jag kan säga så här. Den lycka eller glädje som jag känner nu är fantastisk, så jag funderar inte på pengar. Ibland är det saker som är mer värdefulla för mig och det är glädje och lycka.

– Det är en ynnest, helst efter den här saknaden som varit efter Algarve. Då funderar man inte på pengar..., säger han när lagets möts igen för första gången sedan i mars.

Peter Gerhardsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson.

Med tanke på den debatt som varit kring dam- respektive herrlandslaget och ersättningar, kan du då se att det är något man behöver ta upp för en diskussion framöver?

– Om det är det så tar jag det direkt med Håkan Sjöstrand (generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, red anm).

Herrspelarnas gest

Debatten om ersättningar till herr- respektive damspelare har varit uppe för gransking hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Svenska Fotbollförbundet har inte stått för lönediskriminering gentemot damlandslaget, slog DO fast.

Avtalen till spelarna är, poängterar SvFF, lika på dam- och herrsidan sett till landslagsersättning och matchpremier. Det som skiljer åt är ersättningarna vid mästerskap då pengarna kommer från Uefa eller Fifa.

I och med herrspelarnas gest vid förra landslagssamlingen, de avstår ersättning under pågående pandemi, kan dialogen inför nya spelaravtal för dam- och herr samordnas efter årsskiftet.

”Grymt av herrarna”

Det välkomnar damlandslagets målvakt Zecira Musovic.

– Jag tycker det är grymt av herrarna, helst när man ser vad som händer runtom i världen vad som händer exempelvis i Brasilien. Det är häftiga steg vi håller på att ta.

Hur mycket tror du att ni kan närma er herrarnas totala ersättningar?

– Det känns som att vi vill åt samma håll och det känns fantastiskt att vissa herrspelare öppnar upp den frågan och säger att hej, vi vill också vara ett jämställt land på fotbollssidan. Det är jättebra att de vill avvakta med sin förhandling för det är Sverige vi spelar för, vi representerar ett och samma land, säger hon och påpekar:

– Varför inte diskutera det avtalet samtidigt?

Har ni i damlandslaget övervägt att också avstå ersättning under höstens samlingar?

– Vi har inte hunnit diskutera det ännu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.