Så är läget i de fyra avgörande staterna

Vägen till seger för kandidaterna – så här ser den ut

Av: Christina Nordh, Ebba Thornéus, Elle Kari Karlsson, Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

I slutstriden om presidentposten ligger fokus på fyra vågmästarstater: Arizona, Pennsylvania, Georgia och Nevada.

För Joe Biden finns det flera vägar till makten: tar han två av staterna är segern säkrad. Donald Trump behöver vinna större för att behålla Vita huset.

Här är de fyra delstaterna det handlar om.

Så kan kandidaterna vinna

På torsdagsmorgonen, svensk tid, har Joe Biden 253 elektorsröster mot Donald Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att bli president.

Biden kan vinna om:

  • Han vinner Pennsylvania (20 elektorsröster).

  • Han vinner Nevada och Arizona (6 + 11).

  • Han vinner Nevada och Georgia (6 + 16).

  • Han vinner Arizona och Georgia (11 + 16).

Trump kan vinna om:

  • Han vinner Pennsylvania, Georgia, North Carolina* och Arizona (20 + 16 + 15 + 11).

  • Han vinner Pennsylvania, Georgia, North Carolina* och Nevada (20 + 16 + 15 + 6).

*Med cirka 95 procent av rösterna räknade ser Trump ut att vinna North Carolina med 1,5 procentenheters övertag.
 

Källa: New York Times

PENNSYLVANIA

20 elektorer. Demokratisk stat sedan 1992 då Clinton vann den i valet. I förra valet vann Trump staten med 44 000 röster. Att Trump vann staten blev avgörande i presidentvalet, med vinsten fick han över de 270 elektorer som krävs. I skrivande stund har Trump en knapp ledning, men Pennsylvania har stora mängder poströster som får räknas fram till fredag. Demokratiska väljare tenderar att poströsta i högre utsträckning än republikaner, så Biden kan knappa in. Trumpkampanjen meddelade på onsdagskvällen att man stämt Michigan och Pennsylvania för att rösträkningen ska upphöra.

Joe Biden.
Foto: AFP/ TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.

NEVADA

6 elektorer. Först i dag kan besked om Nevada komma, kvar att räkna är poströster från valdagen. Just nu leder Biden knappt. Trump vann staten i förra valet. Nevada brukar också visa vägen till Vita huset, valresultatet har stämt ända sedan 1976.
Normalt sett är Republikanerna tydligt starka i landsbygdsområdena, bara i Washoe och Clark county är Demokraterna starkare. Men där fanns också mer än två tredjedelar av rösterna 2016. I slutskedet har Biden en knapp ledning över Trump.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

GEORGIA

16 elektorer. Ett säkert republikanskt fäste i de sex senaste valen. Men bit för bit har Demokraterna knappat in. 2016 vann Trump staten med 51–46. Georgias befolkning har vuxit snabbt, framför allt i Atlantas förorter – vilket anses gynna Demokraterna. Enligt de senaste mätningarna är det väldigt jämnt mellan Trump och Biden, även om presidenten har en knapp ledning i skrivande stund. Under natten mot torsdagen uppgav Trump-kampanjen att de gått till domstol även i Georgia för att stoppa rösträkningen. Stämningen gäller en påstått valfusk där en republikansk observatör ska ha sett 53 poströster som kommit in för sent lagts till en hög av giltiga röster.

Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

ARIZONA

11 elektorer. Är traditionellt en republikansk stat. Vid Trumps seger 2016 röstade dock fler på andra partikandidater. I Arizona fick Hillary Clinton ett bättre valresultat än Barack Obama vid valet. En tredjedel av väljarna är spansktalande, Demokraterna har jobbat hårt för att hinna registrera så många av dem som möjligt innan valet. Under onsdagen utropades Joe Biden till vinnare av både AP och Fox News. Men hans ledning har minskat, och det är ännu inte klart vem som vunnit. Enligt CNN fokuserade Trumps stab under natten allt hopp på att hämta igen underläget i Arizona.
 

Källor: Aftonbladet, Sky News, Nevadas valmyndighet, CNN

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE