Kvinna död – fick corona två gånger

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En äldre kvinna i Nederländerna har dött efter att ha fått covid-19 för andra gången.

Det är det första kända fallet i världen där någon dör efter ha återinfekterats med viruset.

Den 89-åriga kvinnan kom till sjukhuset i Nederländerna i början av året med feber och svår hosta. Hon testade positivt för covid-19 och behandlades på sjukhus under fem dagar innan symtomen försvann och hon kunde skickas hem.

Cirka två månader senare, i början på en kemoterapibehandling för sin cancer, insjuknade hon igen med feber och hosta. Kvinnan testade då återigen positivt för covid-19 – trots att hon tidigare utvecklat antikroppar.

”Dag åtta försämrades patientens tillstånd. Hon dog två veckor senare”, skriver forskarna som granskat fallet i en rapport.

Kvinnan är därmed det första rapporterade dödsfallet i världen efter en återinfektion av coronaviruset, enligt Oxford University Press.

Viruset förändras

Kvinnan led samtidigt av en sällsynt form av blodcellscancer, så kallad makroglobulinemi eller Waldenströms sjukdom. Cancerformen är obotlig men går att behandla.

Totalt har 23 personer i världen hittills konstaterats sjuka i covid-19 två gånger, enligt nyhetsbyrån BNO.

Den genomsnittliga tiden mellan det första och andra insjuknandet är 69 dagar.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Den genomsnittliga tiden mellan det första och andra insjuknandet är 69 dagar.

Många som får viruset kan testa positivt i flera månader, utan att det betyder att de upplever sjukdomssymtom eller är smittsamma.

För att kunna konstatera att en person fått covid-19 två gånger, och att det alltså inte handlar om att man aldrig hunnit bli frisk, ska man se en skillnad i den genetiska sammansättningen av viruset från första till andra tillfället.

Friska i 69 dagar

Det första fallet med återinfektion registrerades i Hong Kong den 24 augusti. Sedan dess har medborgare i Belgien, Nederländerna, USA, Ecuador, Indien och Qatar fått covid-19 två gånger. Samtliga har dock blivit friska.

Den genomsnittliga tiden mellan det första och andra insjuknandet är 69 dagar. Men tidsintervallen bland patienterna skiljer sig stort. Vissa har blivit smittade igen efter bara 13 dagar, medan andra hunnit vara friska i 143 dagar innan viruset slagit till igen.

 

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE