Mamman släpps på fri fot – misstankarna har försvagats

Av: Adam Westin, Ebba Thornéus, Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kvinnan som misstänks ha hållit sin son instängd i 28 år har släppts på fri fot, brottsmisstankarna har försvagats efter förhör med sonen.

När Aftonbladet träffar kvinnan vill varken hon eller hennes försvarare kommentera anklagelserna som riktats mot henne.

– Jag har inga kommentarer. Det är med anledning av respekt mot de inblandade”, säger försvararen.

Under torsdagen meddelade åklagaren att det inte längre finns någon misstanke om brott mot kvinnan.

Kvinnan som varit anhållen misstänkt för att ha hållit sin son instängd i en lägenhet i Haninge har släppts på fri fot, uppger Åklagarmyndigheten.

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan, säger kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande.

– Jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt.

Foto: Jerker Ivarsson

”Kan inte påverka utredningen”

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, var anhållen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Hon har nekat till brott.

Sonen ska ha varit i mycket dåligt skick när han lämnade lägenheten i söndags.

Tidsfristen för att begära mamman häktad skulle gå ut på torsdagen klockan 12. Men åklagaren beslöt alltså att i stället släppa henne på fri fot.

– Utredningen är inte nedlagd och brottsmisstankarna kvarstår. Men de har försvagats och jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger Emma Olsson i pressmeddelandet.

Bild på den inspärrade pojken i sjunde klass.

Läraren: ”Var alltid hungrig”

Det var på 90-talet som pojken, som nu är en man i 40-årsåldern, ska ha tagits ur skolan.

Aftonbladet har intervjuat hans lärare, som säger sig ha slagit larm till skolledningen. Bland annat om att pojken alltid var hungrig.

– Jag minns honom så väl, det var verkligen något speciellt med honom. En pojke jag värnade väldigt mycket om. Han var alltid så försynt, och aldrig till besvär. Bara fanns där, säger läraren.

Aftonbladet har även talat med flera rektorer som inte säger sig minnas pojken.

Haninge kommun arbetar nu med att ta reda på fakta om vad som hänt – och hur det kunde gå till.

– Jag tror att vi alla ställer oss frågan hur det här har kunnat ske. Det vi gör nu från kommunens sida är att vi går igenom register och arkiv och ser om vi har några uppgifter som skulle kunna bistå polisen i deras arbete, säger Meeri Wasberg (S), kommunalråd i Haninge kommun, till Aftonbladet.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Polis på plats vid lägenheten där mannen hållits isolerad.
Publicerad:

LÄS VIDARE