Anna Kinberg Batra markerar mot Putin

avPär Karlsson

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Anna Kinberg Batra (M) i Kiev.

KIEV. Konflikten i östra Ukraina fortsätter att plåga landet.

När M-ledaren Anna Kinberg Batra besöker Kiev manar hon EU att fortsätta att fördöma Ryssland och Putin hårt.

– Ryssland har inte visat några som helst tecken på vänligare agerande utan är tvärtom fortsatt aggressivt, säger hon.

Sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare för Moderaterna i januari 2015 har hon arbetat hårt på att bygga upp sitt internationella nätverk. Det har bland annat handlat om resor till Tyskland, Israel och Grekland.

Just nu befinner sig Kinberg Batra i Ukrainas huvudstad Kiev. Målet är tydligt: en regering ledd av Moderaterna skulle i framtiden upprätthålla de goda kontakterna länderna emellan som både den förra Alliansregeringen och den nuvarande S/MP-regeringen haft och har.

Under sitt besök träffar M-ledaren både den ukrainske presidenten Petro Porosjenko och landets vice premiärminister Ivanna Klympush.

– Jag tycker att Ukraina är ett väldigt viktigt land att ha goda relationer med. Ukraina är ett land i Europas hjärta som faktiskt befinner sig i krig. De behöver allt stöd de kan få av oss, säger Kinberg Batra.

Vill visa stöd för Ukraina

Sedan 2014, i efterdyningarna av de politiska protesterna på Majdan-torget, har den ukrainska regeringen förlorat kontrollen över flera delar av landet. Ryssland har annekterat Krim-halvön och i landets östra delar slåss man mot pro-ryska rebeller, som även fått stöd från Ryssland, vars agerande fördömts internationellt och setts som tydliga brott mot folkrätten.

Utöver det dras Ukraina med stora ekonomiska probkem.

Anna Kinberg Batra menar att landet behöver stöd både politiskt och ekonomiskt. Men framför allt menar hon att Ukraina ska knytas närmare Europa. Huruvida landet ska närma sig EU eller Ryssland har inneburit en dragkamp i landet i Ukraina i många år.

– Ukraina behöver vara så nära oss och Europa som möjligt, säger hon.

M-ledaren är mycket kritiskt till det ryska agerandet och menar att det är viktigt att EU står upp gemensamt för Ukrainas sak - mot Putin.

– Ryssland har annekterat Krim, det finns rysk krigföring i östra Ukraina och då måste vi visa att vi inte accepterar det. Det är en illegal annektering. Ryssland har inte rätt att agera som de gör. Det här handlar inte om två lika goda kålsupare utan det här är ett självständigt land som har blivit utsatt för oacceptabelt agerande av ett aggressivt Ryssland.

Markerar mot Putin

Hon menar också att EU:s sanktioner mot Ryssland och Putin måste fortsätta.

– Ryssland har inte visat några som helst tecken på vänligare agerande utan är tvärtom fortsatt aggressivt. Då tycker jag det är väldigt viktigt att vi håller ihop och håller en skarp linje från ett samlat Europa för att visa att vi står upp för Ukraina och inte accepterar illegalt agerande som Ryssland faktiskt ägnar sig åt.

ARTIKELN HANDLAR OM